Hozzávalók 2 főre
- 150 g makréla esetleg tonhalfilé konzervben
- Egy csokor friss petrezselyem apróra vágva
- Két tojás sárgája majonézhez
- 1 dl szőlő mag vagy napraforgó olaj
- 1 teáskanál magos vagy sima mustár
- Egy evőkanál olíva olaj
- Két evőkanál kapri bogyó
- Só, bors
- Egy kis fej fehér hagyma vagy lila hagyma
- 2-3 db mini csemege uborka
- Kevés vaj a pirítósra
- Néhány szelet kovászos kenyér
- Néhány levél saláta, citromgerezdek és 1-2 dkg főtt tojás a tálaláshoz
A makrélakrémhez először a majonézt készítjük el. Két tojás sárgájához először cseppenként adagoljuk az olajat, majd ha már kezd sűrűsödni, akkor vékony sugárban adagoljuk a tojáshoz, úgy, hogy közben habverővel folyamatosan keverjük.
A majonézhez hozzáadjuk a konzervben levő olajat is. Nagyon jó lesz tőle a krém. A legvégén megy hozzá az olívaolaj. A majonézbe még belekeverjük a mustárt is.
A haldarabokat villával összetörjük, majd a majonézhez adjuk. Apróra vágjuk a kapribogyót, a csemege uborkát és ízlés szerint az összes többi hozzávalót belekeverjük. Én egy kevés reszelt citromhéjat is szoktam adni hozzá.