Az üzletek polcain sorakozó mosószerek szinte kivétel nélkül antibakteriálisak, kellemesen illatosítják és lággyá teszik a textilt, és akár alacsonyabb hőfokon is képesek mindezt a hatást kifejteni.
A legtöbb mosópor
ipari enzimek segítségével távolítja el a szennyeződést. Proteázok, lipázok, amilázok garantálják, hogy nem marad foltos a ruha, a celluláz pedig az anyag puhaságáról gondoskodik. Miután a pamutrostok végei kiállnak a főrostokból, bolyhokat képeznek, csökkentik a felület simaságát, megfogják a koszt. A bolyhosodás minden mosással fokozódik. A celluláz feladata a kiálló végek lemarása, ezáltal csökken a bolyhképződés, tartósabb, puhább lesz a szövet. Ezek az adalékok 40-50 Celsius-fokon a leghatékonyabbak, efölött általában elbomlanak, ezért az enzimeket tartalmazó mosószereket nem érdemes ennél magasabb hőfokon használni.
A színek szerinti csoportosítás
hatékonyabbá teszi a mosást. A fehér ruhákhoz ajánlott készítmények legtöbbször szerves peroxid-vegyületeket – is tartalmaznak, ezenfelül optikai fehérítőkkel érnek el látványos hatást. Az ibolyántúli sugárzást elnyelő, kék fényt kibocsátó vegyületektől az anyagok fehérebbnek látszanak, igaz, nem lesznek tisztábbak.
A nehezen lebomló kemikáliák helyett a fehér pamutanyagokat hagyományos módon egy fazékban is ki lehet fehéríteni 1-2 kanál reszelt mosószappan és citrom segítségével. Tíz perc főzés után a ruha egészen újszerű lesz.
A színes textilekhez készült szerekben bizonyos színvédő anyagok garantálják, hogy a ruhanemű nem fakul a sokadik mosás után sem. A színek tompulásának oka, hogy a mosás során oldódnak a festékanyagok, a kibolyhosodott textilszálak pedig másképpen verik vissza a fényt. Ezért is érdemes kifordítva és legfeljebb 40 fokon mosni a ruhákat. A fekete textilek még a színes ruháknál is kényesebbek, ezért léteznek kifejezetten ezekhez készült folyékony mosószerek. Hatásukat növelhetjük, ha mosás előtt fél órára hideg vízbe áztatjuk a ruhákat.
Vannak biológiailag lebomló,
az egészségre nézve veszélytelen termékek a fekete vagy színes ruhák mosásához. Ezek hatásukat tekintve megbízhatóak, ugyanakkor nem károsítják a környezetet például foszfáttal. A mosódió kifejezetten élénkíti a színt. Némi ecet hozzáadásával pedig megőrizhető a ruhák puhasága, a bolyhosodás csökkenthető. Ha a pamutprogram öblítővizébe néhány kanál glicerint teszünk, a ruha nem fog filcesedni.
A pamut és a selyem speciális tulajdonságaira válaszoló mosószerek palettája is gazdagodik. A gyapjúholmit poroljuk ki, mielőtt a gépbe tesszük, és legfeljebb 40 fokon mossuk, lúgos szer hozzáadása nélkül.
A megfelelő mosási hőmérséklet
szintén lényeges, hiszen a mosógépek a víz felfűtéséhez használják a legtöbb energiát. Válasszunk egymáshoz hasonló hőmérsékleten mosható darabokat. Ha így nem gyűlik össze kellő mennyiség, inkább az alacsonyabb hőfokra állítsuk a gépet, ne a magasabbra, amelyben esetleg összemegy a ruha, hamar bolyhos vagy túlságosan gyűrött lesz, a színe kifakul.
A ruhákat a szennyeződés mértéke szerint is csoportosíthatjuk. Az alig piszkos darabok rövidebb programban is frissek és üdék lesznek, így csak az igazán piszkosakat kell hosszabban és magasabb hőfokon mosni.
forrás:Konyha &Fürdő Magazin 2011/2 Őszi száma