Életforma.hu

STÍLUS

Prosztatára is csokoládét?

A csokoládé népszerűsége töretlen: múzeumok, klubok, szalonok, versenyek, újságok és internetes honlapok százai bizonyítják, hogy a világon szinte mindenki szereti, forrón, táblában vagy pralinéként, tortában, süteményben vagy épp fagylaltban.

 A híres német természettudós, Alexander von Humboldt szerint "a természetben nem adatott még egy olyan növény, amelynél ilyen bőségesen értékes tápanyagok össze tudnak tömörödni egy olyan kicsi helyen, mint a kakaóbabban". Linné pedig Theobromának, azaz az "istenek eledelének" nevezte el. Az Amerikából származó kakaó és a belőle készített csokoládé nemcsak jó tápértéke, de finom íze miatt is az egyik legnépszerűbb étel és ital.

A kakaóbabot elsőként az aztékok és a maja indiánok fogyasztották. A kis, sárga magok húsos hüvelyben nőnek, amit fermentálnak, majd - a kávébabhoz hasonlóan - pörkölnek. Utána megőrlik, kisajtolják. Így készül a kakaópor, illetve a kakaóvaj. Az indiánok olyan értékesnek tartották, hogy fizetőeszközként használták, mint az aranyat. Kolumbusz Kristóf is így találkozott vele. Egyesek szerint megkóstolta a sokoatlt is, azaz a mexikói indiánok fahéjjal és ánizzsal készített tápláló italát, de állítólag neki nem ízlett a keserű, erősen fűszeres lé. Európába Cortez hozta át, ahol csaknem 200 évig spanyol kereskedelmi monopólium volt, és magas ára miatt eleinte csak az arisztokraták engedhették meg maguknak. Később guanacói apácák készítettek belőle csokoládét Kubából származó cukorral.

A forró csokoládét a 17. században kezdték inni Európában, ahol cukorral és vaníliával készítették, és a század második felében lett igen népszerű, mégpedig Angliában.

A csokoládé vallási problémákat is kiváltott: komoly viták folytak arról, hogy böjt idején szabad-e fogyasztani. XIII. Gergely pápa végül is engedélyezte ezt. Még a híres Francia Akadémián is szóba került, ahol - szigorúan tudományos alapon - 1687-ben adták ki a nagy hírű tudósok által legfinomabbnak ítélt csokoládé receptjét, ami meglehetősen sok cukorral, fahéjjal és vaníliával ízesítve készült.

A különféle fűszereket ez idő tájt kezdték hozzáadni, eleinte kizárólag gyógyító céllal, ugyanis a csokoládét akkor még receptre is felírták az orvosok. Különféle hatásait jól mutatja a Csokoládé című, nálunk is nagy sikerrel vetített film, amelyben a megfelelően fűszerezett csoki roborál, kedélyt javít, és házasságot is rendbe hoz.

Az első, maihoz hasonló, ehető táblás csokoládét a Cadbury cég kezdte gyártani 1847-ben, az első tejcsokoládét pedig a svájci Nestlé fivérek 1876-ban. Az étcsokoládé úgy készül, hogy a kakaómasszához cukrot és kakaóvajat adnak, ha pedig tejcsokit akarnak, akkor sűrített tejet. A fehér csokoládéhoz csak kakaóvaj kell, kakaópor nélkül. A praliné Belgiumból származik, ahol 1912-ben jelent meg a díszdobozba csomagolt, kézzel díszített apró csemege.

Van, aki szerint a csokoládénak már az illata is elindítja az agyban az endorfin, azaz a "boldogsághormon" képződését. Így aki nem ehet elég csokit, legalább szagolgassa. Naponta hatszor jó mélyen kell beszippantani a csokoládéillatot. Hasonló elven működik a legújabb hóbort, a choocoa-masszázs, amikor csokoládébalzsamot kennek a testre. A bőrre és a lélekre egyaránt pezsdítő hatással van, és így egyáltalán nem hizlal.

  Jó tudni

A csokoládét sokan vizsgálták, elemezték, sőt mind a mai napig fedeznek fel újabb és újabb dolgokat vele kapcsolatban. Több mint 300 fajta vegyület keveréke, többek közt egy anandamid nevű lipidet is tartalmaz, amely az agynak ugyanarra a részére hat, mint a marihuána. Talán ezért is van, hogy a britek többsége - és valószínűleg nem csak ők - a szerelmi bánatát csokoládéevéssel enyhíti. Egyesek szerint éppúgy rá lehet szokni, mint a kábítószerre, csak épp hatása korántsem olyan káros az egészségre. Sőt, újabban kiderült, hogy kifejezetten jótékony a szív- és érrendszeri betegségek esetében. Kutatások igazolják, hogy a csokoládé kitűnő öregedésgátló is, mert akadályozza a szabadgyök-képződést.

Egy amerikai kutató havonta három táblányi elfogyasztását javasolja. Nemrég egy német cukrász mangó és szójatej hozzáadásával "gyógycsokoládét" készített, amely menstruációs panaszokra, a stressz kiváltotta negatív hatásokra, a férfiak prosztatagondjaira egyaránt hatásos ellenszer.


Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.
A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez

A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez 

Sokan vagyunk, akiknek a nyár a kedvenc évszakunk. Ennek sok oka lehet, többek között például az, hogy ilyenkor ki lehet ülni esténként az udvarra, beszélgetni, borozni, relaxálni, meghitt hangulatban időt tölteni másokkal.
Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!