Mire kell ügyelni a főzésénél?
- Ha túl sósnak érezzük, (főleg, ha igazi jól sózott házi sonkáról van szó) előtte éjszaka áztassuk ki.
- Tegyük fel főni annyi friss vízben, hogy az a sonkát ellepje. Ha ízesebbre szeretnénk, egy fej vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, néhány szem egész fekete borsot és egy babérlevelet is tehetünk a lébe.
- Annyi ideig főzzük, annyi óráig, ahány kilós a sonka! Ellenőrzésként egy villával is meggyőződhetünk "készenléti" állapotáról.
- Hagyjuk a főzőlében kihűlni, majd alufóliába csomagolva pihentessük a másnapi felhasználásig.
-Sokan a megmaradt sonkalében főzik meg a tojásokat is, amelyeket nem a festésre, hanem az étkezésre szánnak. Valóban sokkal ízletesebb lesz az is!
A gyorsérelésű sonkaféléknél rövidebb idő kell a főzéshez, és általában áztatni sem szükséges, mert kevésbé sósak. A főzés közben azonban ugyanúgy ízesíthetjük, mint a "házi" változatoknál.