1. TERVEZZ ELŐRE, DE NE NAGYON!
Ha csak egy rövid baráti találkozót szerveztek valamelyik parkba, akár hosszabb túra keretében fogtok megpihenni valahol, mindkét esetben is tervezd meg előre a programot. (Például hányan lesztek, pontosan hova is mentek, ki mit hoz a piknikezéshez, stb.)
De ne bonyolítsd se nagyon túl a szervezkedést, hiszen gondolj csak bele, egy piknik amolyan spontán esemény is egyben, ezért valamennyi kiszámíthatatlanság csak még élvezetesebbé fogja tenni. Ha valami nem úgy sül el, ahogy szeretted volna (például hirtelen elromlik az időjárás), ne csüggedj, a lényeg, hogy a szabadban vagytok.
2. VIGYÉL PIKNIKKOSARAT!
Egy igazi piknikkosár elengedhetetlen kelléke egy nyári családi vagy baráti kirándulásnak. Ma már számtalan anyagból készült piknikkosár közül választhatsz, de talán kétség nélkül állíthatjuk, hogy a hagyományos, vesszőből font kosarak verhetetlenek mind közül. Beszerzés előtt érdemes először is tisztázni, mekkora kosárban gondolkozol, azaz hány személyest vennél, ennek megfelelően annyi tányér, étkészlet található benne. Olyat is lehet kapni, amely hűtőtáskaként is funkcionál, de olyan kosarat is választhatsz, amely teljesen üres, így te magad válogathatod meg az étkészletet és minden kelléket, ami szerinted fontos lehet egy piknikezéshez.
3. A RÉSZLETEKRŐL SE FELEDKEZZ MEG!
Hogy minden eshetőségre fel legyél készülve, vigyél puha és vastag pokrócot (kockás abroszt), hogy leheveredhessetek a fák árnyékába. Ma már lehet olyan takarókat is be lehet szerezni, amelyeknek egyik oldala vízhatlan anyagból készül. Igazán exkluzívvá teheted a pikniket, ha üvegpoharakat is viszel például a borozáshoz.
Ha vadregényes helyre készültök, vagy alkonyat után is maradnátok, legyen nálatok szúnyog- és kullancsriasztó!
4. DE MIT EGYETEK?
Utoljára hagytuk a legfontosabbat: az ételeket és az italokat. Az italokat ajánlott előre lehűteni a fagyasztóban, így órák múlva is hidegek maradnak. Az ételeknél alapszabály, hogy olyan fogásokat vigyetek magatokkal, amelyek nem romlanak meg nagyon hamar.
Hoztunk is 4 szuper recept, íme:
SZENDVICS DELUXE
Hozzávalók 4 főre: 1 zacskó szeletelt magos kenyér, 1 db szívsaláta, 1 zacskó rukkola, 1 db répa, 1 csokor retek, 1 marék koktélparadicsom, 30 dkg pulykasonka, 20 dkg pulykakolbász, vaj, só, bors, mustár, ketchup, majonéz. Az elkészítés sem bonyolult, egyszerűen az alapanyagokból ízlés szerinti szendvicseket készítünk.
PULYKASONKÁS-KECSKESAJTKRÉMES KIFLI
Hozzávalók: 1 db leveles tészta, 1 ek kecskesajtkrém, 1 csomag szeletelt pulykamellsonka, 1 tojás
Elkészítés: A tésztából egy nagy kört vágunk ki, és megkenjük a sajtkrémmel. Ráhelyezzük a sonkát, és 4 cikkre vágjuk a kört. Kívülről befelé haladva feltekerjük a csíkokat, és megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
PARMEZÁNOS PULYKA NUGGETS SALÁTÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell filé, 2 bögre házi zsemlemorzsa, 3 ek reszelt parmezán, só, bors, 1 csésze liszt, 2 tojás felverve, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A húst falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A zsemlemorzsát elkeverjük a parmezánnal, tálba tesszük. A húst először lisztbe, majd tojásba, végül a parmezános morzsába forgatjuk. Forró olajban kisütjük. Salátát csomagolunk mellé az útra.
SONKÁS TORTILLA TEKERCSEK
Hozzávalók: 4 tortillalap, 1 csomag pulykamellsonka, római saláta, majonéz, fekete olajbogyó, paradicsom
Elkészítés: A tortillalapokat megkenjük majonézzel, beterítjük salátalevéllel, sonkával, vékonyra szelt paradicsommal, és feltekerjük.