Életforma.hu

STÍLUS

Ünnepeljünk, de egy kicsit máshogy!

A tojás mint az újjászületés, a bárány mint a keresztény vallásbeli Jézus-jelkép és régen a termékenység, a sonka pedig a jólét szimbólumaként képviselteti magát a húsvéti menüben. Egyik sem kifejezetten diétás étel, de finom. S hogy azért arra is figyeljünk, mi egészséges, érdemes körülnézni a biopiacokon, bioboltokban, amikor a tojást, a sonkát vagy a bárányt vásároljuk az ünnepi asztalra.

A tojás mint az újjászületés, a bárány mint a keresztény vallásbeli Jézus-jelkép és régen a termékenység, a sonka pedig a jólét szimbólumaként képviselteti magát a húsvéti menüben. Egyik sem kifejezetten diétás étel, de finom. S hogy azért arra is figyeljünk, mi egészséges, érdemes körülnézni a biopiacokon, bioboltokban, amikor a tojást, a sonkát vagy a bárányt vásároljuk az ünnepi asztalra.

A tojást nem véletlenül tartják a tökéletesség szimbólumának: minden olyan tápanyag megtalálható benne, amire egy élőlény kifejlődéséhez szükség van. A vitaminok közül például tizenhármat tartalmaz. A tőkehalmáj után a legfőbb D-vitamin-hordozó, és a szakirodalom szerint egy jó minőségű tojás sárgájának elfogyasztásával egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada vihető be a szervezetbe. E mellett sok hasznos ásványi anyagot is „termel", így a ként, káliumot, nátriumot, foszfort, kalciumot és a magnéziumot. Kisebb mennyiségben vasat és cinket is tartalmaz, főleg a sárgája. Talán érdekes lehet, hogy a kutatások szerint a tojásban lévő vasat könnyebben hasznosítja az emberi szervezet, mint a más táplálékban, például a húsban lévőt. Emellett - bár nem nagy mennyiségben - fellelhető a tojásban a szelén is, amiről ismert, hogy egy igen fontos, a szabadgyökök hatástalanítását végző enzimnek a komponense.

A tojássárgájában emellett körülbelül 30 százaléknyi zsírszerű anyag is található, ami nagyobb részben triglicerid, kisebb arányban pedig lecitin és koleszterin. Ezekről a zsírsavakról érdemes tudni, hogy kisebb mértékben hasznosak.

A szervezet által termelt koleszterin például részt vesz a sejtmembrán képződésében, szabályozó szerepet tölt be az idegsejtek közti szinaptikus kapcsolatok kialakításában, a nemi és a stresszhormon kialakulásában, az epe termelődésében, valamint a D-vitamin képzésében. A lecitin pedig a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen az agy és az idegrendszer tökéletes működéséhez. Orvosi adatok szerint azonban az egészség szempontjából fontos, hogy a triglicerid értéke ne legyen magasabb 2,2 millimol/liternél, a koleszteriné pedig 5,2-nél (viszont ez utóbbi szintje nem eshet 1,2 alá sem). A tartósan magas koleszterin- és trigliceridszint ugyanis hosszú távon igen káros, mivel megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ami szívinfarktus és agyvérzés okozója lehet.

Természetesen az, hogy mennyi a tojás vitamin- és ásványianyag-tartalma, függ a tojók tartási helyzetétől és takarmányozásától. A biotojást „előállító", ökokörnyezetben élő tyúkok az általuk elfogyasztott biotakarmány - kukorica, egyéb gabona és zöldnövények - hatására vitamin- és ásványianyag-dúsabb tojást termelnek, mint a gyakran szűk ketrecekben, különböző tápokkal etetett, gyorsítottan felnövő, bő tojástermelésre sarkallt „nagyipari" társaik. A biotojás ugyan a szigorú ökológiai tyúktartás és etetés magas költségigénye miatt - mely esetben például a szalmonellamentesítéshez sem használnak antibiotikumot, hanem drágább megoldással védekeznek a fertőzés ellen - akár 50-60 százalékkal drágább lehet a hagyományosnál, ám semmiféle vegyszermaradványt nem tartalmaz, finomabb az íze, s nem utolsósorban 30 százalékkal alacsonyabb a koleszterinszintje.

A tojás mellett a sonka a másik elmaradhatatlan húsvéti étel. Több fajtája is kapható, a legismertebbek a kötözött, az egész vagy darabolt parasztsonka, de kedvelt a szaftosabb tarja is. Ezeket nyersen és főve is árulják az ünnep előtti hetekben. Persze a sonka esetében is drágább a bio, nem biztos, hogy érdemes engedni az akciós árak csábításának, mert biztos, hogy a hazai biosonka jóval finomabb is. Az országban számos ökogazdaságban készül ízletes füstölt mangalicasonka, amelynek egyedi ízével nem vetekedhetnek a hagyományos tenyészetek húsállományából készültek.

Az alapanyagul szolgáló állatok ugyanis természetes módon, nem felgyorsított ütemben, rendszeres ellenőrzés mellett növekednek a nemzeti parkok és más nagy, évek óta vegyszermentesen tartott, természetes gyógyfüvekkel tarkított legelőin. De nemcsak biotakarmányt fogyasztanak: nem kapnak antibiotikumokat, hozamfokozókat sem, a gyógyításukhoz ugyanis homeopátiát és phitoterápiát alkalmaznak. Így nemcsak hogy nem lesz vizes a húsuk, mint a gyorstenyészetekben felnövő állatoké, de semmiféle káros vegyi maradvány sem jut a feldolgozott hústermékekbe.

A bio mangalica húsvéti sonka is ilyen különleges minőségű húsból készül tartósítószerek nélkül, melyhez például a hortobágyi ökogazdaságban egyedi ízesítési és érlelési módokat használnak. A bio minőségű csemegepaprika, kömény, fokhagyma, bors, nádcukor és natúr (például nem jódozott) konyhasó, valamint a lassú pácolás, a bükkfával történő hidegfüstölés és szárításos érlelés során a sonka sajátos ízt és illatot kap.

A bio mangalicasonka mellett húsvétkor érdemes a szintén ökológiai körülmények között tenyésztett bio rackajuh vagy -bárány húsát is megízlelni, sültet, párolt húst, pörköltet vagy ragut készíteni belőle. A rackajuh kilóját 1300, a bárányét 2000 forint körül, a mangalicasonkáét pedig 3000-3500 forint között árulják.

Szilágyi Eta

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009. április-májusi számában jelent meg.

 


Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal?

Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal? 

Valaha gondoltunk már arra, hogyan lehet egy termék csomagolása a legelső pillanattól fogva hatásos és megkapó?
Mire figyelj, ha napszemüveget választasz?

Mire figyelj, ha napszemüveget választasz? 

Képzeld el, hogy egy napsütéses délutánon sétálsz az utcán, és észreveszed, hogy a napszemüveged otthon maradt. Ismerős szituáció? A mai világban szinte mindenhol hozzáférhető egy napszemüveg, akár egy sarki drogériában, akár egy fast fashion boltban. De vajon valóban megfelelőek ezek az úton-útfélen megszerezhető modellek? 
 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.
A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez

A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez 

Sokan vagyunk, akiknek a nyár a kedvenc évszakunk. Ennek sok oka lehet, többek között például az, hogy ilyenkor ki lehet ülni esténként az udvarra, beszélgetni, borozni, relaxálni, meghitt hangulatban időt tölteni másokkal.
Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!