Életforma.hu

STÍLUS

Ünnepi ételek határon innen és túl

A karácsonynak és az újévnek nálunk és a világ minden táján megvannak az évszázados hagyományai és étkezési szokásai. Érdekes gasztronomiai uatazásra hívunk...

  Persze a régi, tradicionális ünnepek mára nem csak rituáléikban változtak: az ilyenkor összeállított menülistákban szinte mindenhol fellelhetők a régi és modern konyha finomságai is.

A karácsonyhoz, újévhez kötődő hagyományok réges-régről eredőek, már az ókori népek hálaadó rítusokkal köszöntötték a téli napfordulót, a keresztény karácsonyról pedig a 4. század óta emlékezik az emberiség. A karácsonyfát szinte mindenütt december 24-én állítják és díszítik fel, mi ekkor ajándékozunk is, de például Angliában már októbertől megkezdik az ünnepi készülődést, az ajándékokat pedig csak 25-én bontják ki. Németországban december 4. - Borbála napja -, Írországban viszont december 13. - Little Christmas, vagyis a Kis Karácsony - az ünnep kezdőideje. Persze nemcsak az ünnepi készülődés és ünneplés hagyományai, az asztalra kerülő étkek is sokban különböznek egymástól az egyes nemzeteknél.

Nálunk a hagyományos karácsonyi menüből

nemigen hiányozhat a hal, a káposzta, újabban a pulyka vagy más szárnyas, de a borjú és a marha sem ritka, akár levesnek, töltve sültnek vagy pirítva pörköltnek. Sok helyütt elmaradhatatlan a borleves, és jellegzetes édesség a német nyelvterületről átvett bejgli vagy a mákos guba. Szilveszter sem múlhat el káposzta nélkül, mint ahogyan a kocsonya is színesítheti a karácsonyi étlapot.

A németeknél is elsősorban hal- - főleg ponty -, pulyka- és libaétel vezeti az ünnepi étkek listáját, de sok háznál készítenek vad-, marha- és borjúsültet is, édességként pedig természetes, hogy megsütik a háziasszonyok a világhírű finom stollent, aminek kelt tésztájába kandírozott narancs- és citromhéjat, vaníliát tesznek, és nem maradhat ki belőle a rum sem.

Az északi és keleti tájaknak

is megvannak a maguk hagyományai. Finnországban karácsonykor is elmaradhatatlan a lazac és a hering, valamint a hagyományos sajtleves és a rozskenyérben sült finom sonka, de több helyütt bekerül a menüsorba valamilyen finom rénszarvasétel is. Édességként pedig a legtöbb háznál a megszokott karácsonyi mézes és gyömbéres süteményt sütnek.

Svédországban sok évszázadon át az északi menyhal volt a karácsonyi főétel vajas fehér szósszal és krumplival, jó erősen megborsozva. Mostanában azonban valamilyen tőkehalat sütnek, de igen kedvelt karácsonyi fogás a kemencében sült sonka, valamint a sült liba is, almával és aszalt szilvával töltve - érdekesség, hogy a tölteléket csak ízesítésre használják, nem eszik meg -, párolt vörös káposztával körítve, de az ínyencek szívesen fogyasztanak hozzá sült burgonyát és áfonyaszószt is.

Oroszországban még a kevésbé módosak is ragaszkodnak a hagyományos ételekhez, és jó előre takarékoskodnak, hogy az ünnepi asztalról ne hiányozzanak az elődöktől átmentett recept szerinti fogások. Így a legtöbb helyen megtalálható az ünnepi menüben például a lazaccal, kaviárral megtöltött palacsinta, a blini, de ott van a töltött káposzta, a szoljanka leves vagy a csípős scsí is, amelyek mellé pirozskit - káposztával, darált hússal töltött tésztát - kínálnak, desszertként pedig kuglófot vagy oroszkrém-tortát fogyasztanak.

Angliában a pulyka, többnyire gesztenyével töltve,

a 17. századtól került az ünnepi menüsorba, és e főfogás után a sorban következő elmaradhatatlan étel a karácsonyi puding. Ez utóbbinak számos változata készül vidékenként, a legfőbb alkotóelem, az ökörvese faggyú azonban egyik receptből sem hiányzik.

A franciáknál a karácsonyi főmenü igen változatos, szinte tájanként más és más a főétel. Van, ahol a pulykát kedvelik, sok helyütt tálalnak fel ilyenkor vörösboros marhasültet, sült libát vagy valamilyen halételt, és nem ritka az osztriga és az éti csiga sem. Desszertként pedig a legtöbb családnál a jellegzetes csokoládékrémes "karácsonyi fatörzs" kerül az ünnepi asztalra.

Az olaszok karácsonyi étkezési szokásai ugyancsak vidékenként változnak: a főmenü gyakran halétel - például angolna boros mártással - vagy pulykasült, valamilyen vad és nyúl, polentával vagy krumplifánkkal és zöldségekkel körítve. Az ünnepi édességek skálája is igen széles, a tiramisu, valamint a karácsonyi kalács, a panettone éppúgy megtalálható, mint az újévkor elmaradhatatlan mogyorós-mandulás-csokis sütemény, a pan papato.

Szilágyi Eta   Fotó: Bartos Gyula

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. december- 2009. januári számában jelent meg.


 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.
A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez

A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez 

Sokan vagyunk, akiknek a nyár a kedvenc évszakunk. Ennek sok oka lehet, többek között például az, hogy ilyenkor ki lehet ülni esténként az udvarra, beszélgetni, borozni, relaxálni, meghitt hangulatban időt tölteni másokkal.
Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?