2005. márciusától az üzletek polcain megjelenik a Védjeggyel jelölt tojás. Az 'Egészséges Tojás' névre keresztelt védjegyet azon termelők pecsételhetik a tojásra, akik vállalták a Védjegy Kódexe által állított szigorúbb élelmiszerbiztonsági követelményeknek való megfelelést. Így a védjeggyel jelölt tojások vásárlásakor a fogyasztó garantált minőségű, biztonságos körülmények között előállított magyar terméket kap. A védjegyes tojást a tojás dobozán és magán a tojáson feltüntetett magyar korona szimbólumról ismerhetik fel a vásárlók.
A tojástermelők az utóbbi években több problémával is szembesültek: az EU csatlakozással együtt járó szigorúbb élelmiszerbiztonsági elvárások, versenyképességük megőrzése az exportban, az import tojások okozta erős belkereskedelmi verseny, valamint a nyári szalmonellás megbetegedések nyomán kialakult óvatos fogyasztói hozzáállás, mind abba az irányba mutattak, hogy igény van a minőségi tojástermelésre, és az így termelt kiváló minőségű áru megkülönböztetésére
A nemzetközi példákat is megvizsgálva egyértelművé vált, hogy nem Magyarország az első, ahol ezek a problémák jelentkeztek. Európa néhány országa már évekkel ezelőtt bevezette saját védjegyrendszerét (Nagy-Britannia - Lion Quality Eggs, Németország - GGE/KAT, Ausztria - Frischeier). Nagy-Britanniában a '80-as évek óta működik igen nagy sikerrel a Lion Quality program, melynek köszönhetően a vásárlók 80%-a nem választ más tojást, így például a néhány évvel ezelőtti spanyol szalmonellás tojások már nem is keltek el a polcokról.
A még biztonságosabb tojástermelés érdekében és egészségünk védelmében a Baromfi Termék Tanács (BTT) 2003-2004 év során kidolgozta, majd 2004. év végén EGÉSZSÉGES TOJÁS néven elindította védjegy-programját, melynek eredményeképpen a termelők 2005. márciusra készültek fel a védjegyes tojások piacra juttatására. A vásárlók így a közelgő Húsvétkor természetesen már ezekből válogathatnak.
Az előkészítés során a BTT együttműködött különböző szakmai szervezetekkel, létrehozta a szükséges szakértőkből álló bizottságot, s egyeztetett a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, az Agrár Marketing Centrum, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal érintett kollégáival, valamint a fent említett külföldi programok vezetőivel, ahonnan egyértelmű megerősítést kapott. Mindezek után készülhetett el Dr. Bitay Zoltán vezetésével a védjegy Működési Szabályzata, s végül a technikai feltételek megteremtésével zöld jelzést kapott a védjegyes tojás.
Mit kell tudni erről a védjegyről, mit jelent ez a vásárló számára? A védjegy emblémája megtalálható mind a doboz csomagolásán, mind pedig a tojásokon. A védjegyet az a termelő pecsételheti rá a tojásra, aki vállalja, hogy a hatályos magyar és uniós jogszabályokon túl annak a szigorú követelményrendszernek (tyúkok tartására és takarmányozására vonatkozóan) is megfelel, amit a védjegy szabályzata előír. Ezen szabályzat előírásai - melyeket a legújabb kutatási eredmények alapján dolgoztak ki - természetesen elsősorban az élelmiszerbiztonságot célozzák meg. Ez magában foglalja a kötelező háromszori szalmonella elleni vakcinázást arra a két szalmonella fajra (S. Typhimurium, S. Enteritidis), mely az emberre is veszélyt jelenthet, a tojások nyomonkövethetőségét a termelőtől a csomagolón át a fogyasztóig, valamint a termelő és a csomagoló rendszeres és folyamatos egészségügyi ellenőrzését.
A védjegy használatára a jelentkezés önkéntes a termelők részéről. Az, hogy a termelők maguk is mennyire fontosnak tartják a biztonságot és az egészséget, jelzi, hogy a hipermarketekben, szupermarketekben bolthálózatokban forgalomba hozott magyar tojások mintegy 1/3-a védjeggyel ellátott, holott ezek a tojások csak március elején kerülhettek először az üzletek polcaira.
Az Egészséges Tojás védjegyre jogosult termelők:
Aranykorona Rt.
Barkev Kft.
Érsekcsanádi Mezőgazdasági Szövetkezet
Gyermelyi Tojás Rt.
Nyugat-Nyíregyházi Szövetkezet
Pák-To Kft.
Szerencsi Mezőgazdasági Rt.