Ebben segítenek Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának tanácsai:
Mire figyeljünk a vásárlásnál?
- Mindig tiszta, megbízható helyen vásároljunk. Kerüljük az elhanyagolt üzleteket és az illegális árusokat.
- Olvassuk el a termék minőségmegőrzési idejét!
- Ne vásároljunk szennyezett, sérült csomagolású terméket, felolvadt és visszafagyasztott árut.
- A megvásárolt élelmiszereket tisztaságuk és hőmérsékletük figyelembevételével elkülönítve szállítsuk haza.
Mire figyeljünk az élelmiszerek tárolásánál, előkészítésénél?
- A megvásárolt árut mielőbb tegyük a hűtőbe, mélyhűtőbe
- A nyers húst, baromfit, tojást, zöldségeket tároljuk és tisztítsuk elkülönítve a többi élelmiszertől.
- A gyümölcsök héját (a déli gyümölcsökét is!) mindig alaposan mossuk meg, akkor is, ha később meghámozzuk őket.
Mire figyeljünk az ételek elkészítésénél, elfogyasztásánál?
- A nyersanyagok előkészítése után alaposan mossunk kezet meleg vízzel, szappannal, esetleg körömkefével is.
- Csak tiszta és ép edényeket használjunk!
- Alaposan főzzük, süssük át az ételeket, fontos hogy az étel legbelső pontja is elérje a legalább 75 fokot.
- Ne az ujjunkkal vagy a főzőkanállal, hanem tiszta kiskanállal kóstoljunk.
- Az elkészült ételt ne tároljuk szobahőmérsékleten 2-3 óránál tovább.
- A hűtőben, mélyhűtőben tárolt élelmiszert elfogyasztás előtt alaposan forraljuk fel, erre különösen ügyeljünk mikrohullámú sütő használata esetén.
Mire figyeljünk a mosogatásnál, takarításnál?
- Nyers hús, baromfi, tojás feldolgozása után az általános tisztító-, zsíroldószerek mellett használjunk háztartási fertőtlenítőszereket is.
- Gondoskodjunk a takarító eszközök (pl. szivacs) alapos tisztításáról, rendszeres cseréjéről.