Eger cikkek

Jó bornak is kell a funky: jön az egri Bolyki Szőlőbirtok különleges fesztiválja
Az egri Bolyki Szőlőbirtok az ősszel bemutatkozó csúcsbora tiszteletére ötcsillagos fesztivált szervez a funk, soul és jazz műfaj nemzetközileg elismert sztárjaival.

Feke Pál: "Pusztán pénzért engem soha nem lehetett megvenni"
Azt eddig is tudtuk, hogy remek énekes, jó színész, de a főzős műsorban egy olyan arcát mutatta meg, amit eddig nem ismertünk: a vicces, bohém sármőrt, akit csak imádni lehet.

Szarvasgerinc céklákkal, édes burgonyával
Bikavér, a legismertebb hazai borházasítások egyike. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt különlegesen alkalmas a karácsonyi fogások mellé. Az egri borok jellemzője az energikusság, az ásványosság, a mineralitás. A helyi Macok Bizstro séfje, Macsinka János csakis helyi alapanyagokból dolgozik, ezért is kulináris élmény nála kóstolni ehhez az ünnepi fogáshoz például a 2016-os Merengőt a St. Andrea Szőlőbirtokról, a Tóth Ferenc Pincészet 2017-es superiorját vagy a Juhász Testvérek 2017-es prémium selectionját. A séf 10-15 éve még nem gondolta volna, hogy ilyen sikere lesz konyhájának és gasztronómiai filozófiájának. Macsinka János ezért is bízik a hazai regionális konyha felemelkedésében, elismertségében.

Hogy kerül a festmény az asztalra?
Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész alkotásai lettek az egri Soltész borcsalád prémiumborainak névjegyei. Mostantól a Korcsolyázó cigánylány, a Delelő és a Béla a fácánnal elnevezésű alkotás kerül az asztalunkra, és persze hirdeti a kiváló egri borokat.

Nyárindító séta borkóstolókkal
Június 1-jén Egerben ünnepelhetik az odalátogatók a nyár első napját az Egri Borműhely tíz pincészetének boraival, gasztrofinomságokkal és egy izgalmas városi sétával. Érdemes felfedezni a történelmi várost úgy, ahogy még sosem: egy pohár borral a kézben!

Csúcsborok az érseki asztalon
Bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket Egerben a második Vino Kóstoló Ünnepen, amit augusztus 24-én és 25-én rendeznek. A város legkedveltebb sétálóutcáján található Érseki Palota udvarán várják a borkedvelőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket.

Nem kell csinálni semmit a jó borral, de azt időben!
Halk szavú, megfontolt ember. Elsőre tudományos kutatónak néznénk. Az egri Gál Lajos Pincészet tulajdonosáról kiderült, valóban kutató szeretett volna lenni, csak nem vették fel. Ma vegyész, szőlész és borász végzettséggel rendelkezik. Majd jött az egri kutatóintézet, később az Eszterházy Főiskola, és amikor fia, Péter már útban volt, akkor döntötte el, lesz saját szőlőjük, pincéjük, boruk... Így kezdődött az ismert egri pincészet története.

Mire képes egy bika vére?
Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható. A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

Hárslevelűk ünnepe: mondd, te mit választanál?
Ismét megrendezik az Országos Hárslevelű Borversenyt június 23-án. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon.

Eger és Szekszárd összefog a bikavérért
A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust. Idén március 3-án rendezik meg Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ahol a borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről.
Egy könyv, és más semmi?
Kétszázkilencven tétel került be a Borkiválóságok könyvének 2016-os, harmadik fehér- és rozéborokat bemutató kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium gondozásában megjelent kiadványt a tárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa mutatta be hétfőn Egerben.
Szív és lélek ékszerbe álmodva
Szív és lélek ékszerbe álmodva – ez jellemzi Komáromi Kata, vagyis a KOKA Design alkotásait. Az ékszertervező munkái mára fogalommá váltak Egerben. Egyet jelentenek a minőséggel, a karakteres stílusjegyekkel és a személyre szabott ékszerekkel egyaránt.
Már nem páratlan az Egri Bikavér!
Március 15-én ünnepélyesen útjára indították az Egri Csillagot, amely az Egri Bikavér fehér párja. A már hagyományos fellövéshez április végén az egri borvidék egy jelentős rendezvénye: az Egri csillag Ünnep is kapcsolódik majd.
Tizenkétezer „lövést" kapott Voga tanár úr
Több mint tizenkétezer „lövést" kapott Voga tanár úr, alias VogAladdin szerte az országban. A VogaVadászat utolsó állomásán, Egerben pedig egy ötszáz fős (!) disznótoros reggelivel ünnepelték a sikeres vadászatot a Bumeráng mikrofonmágusai és lelkes hallgatóik.
Az Egri Történelmi Vigasságok fesztivál vendége Törökország
Eger városa idén ötödik alkalommal rendezi meg a Középkori Piactér elnevezésű történelmi fesztivált, amely az 1995 óta zajló Végvári Vigasságokkal együtt Történelmi Vigasságok néven vált minősített fesztivállá.
Hova térj be borozgatni a Balaton környékén?
A balatoni borvidék Magyarország egyik legrégibb, történelmi borvidéke. Régészeti leletek szerint már az egykori Pannoniában, azaz a rómaiak idejében folyt szőlőművelés a Balatonfelvidéken.
XIII. Egri Bikavér Ünnep
Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak - és babonásak lévén - a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük.
Milyen bort igyunk a nyáron?
Ahogy az étkezésnek, úgy a boroknak is van egy bizonyos szezonalitása. A pompás, nemes, testes vörös borokat, muzeális értékű aszúkat nyugodtan el lehet tenni a pincék mélyére - érjenek tovább szépen őszig, télig. Nyáron a könnyű, friss, 1-2 éves fehér borokat, és a legfrissebb, azaz a 2008-as évjáratú rosékat érdemes választani.