Életforma.hu

GASZTRO

Hogy kerül a festmény az asztalra?

Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész alkotásai lettek az egri Soltész borcsalád prémiumborainak névjegyei. Mostantól a Korcsolyázó cigánylány, a Delelő és a Béla a fácánnal elnevezésű alkotás kerül az asztalunkra, és persze hirdeti a kiváló egri borokat.

− Mi szeretjük Imre festményeit, ő meg a borainkat, úgyhogy szerencsére lelkes volt a közös munka kapcsán – mesélte el Soltész Gergő a Gundelben rendezett bemutatón. Olyan kortárs mester választottak, aki ismeri a környéket, szereti a táj borait.

Béla a fácánnal, Bukta Imre festménye, Kép: László Márta

Bukta Imre saját bevallása szerint szívesebben fest, mint beszél, és eredendően egyik képét sem borcímkének készítette, de Ipacs Géza grafikus, akinek nevéhez már több, ismert pincészet címkecsaládjának megalkotója, átsegítette ezen az „akadályon”. A lényeg az volt, hogy olyan alkotások kerüljenek a palackokra, amelyekkel az emberek gyorsan megbarátkoznak, és szívesen is nézegetik. Bukta Imre mintegy ezer alkotásából választották ki ezt a hármat. Mind az alkotók, mind a tulajdonos bevallása szerint nem volt nehéz a választás.

A célra kiválasztott három festmény valóban remek alkotás. Reményeim szerint különösön azoknak okoz majd örömöt, akik egyébként is kedvelik a magyar tájak romantikáját, a mindennapok tükrében – a festészet adta lehetőségek minden kincsével.

 

Vylyan-borok, Kép László Márta

Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban. 

Korcsolyázó cigánylány, Kép: László Márta

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepte meg a borkedvelőket szeptemberben. A Korcsolyázó cigánylány egy 2015-ös kékfrankost takar. Istenien érződik rajta a szőlő íze. A gasztronómia egyenesen imádja, a sült kápiakrémleves pedig méltó párjává vált.

Delelő, Kép: László Márta

A 2016-os Egri Bikavér Superiort – Béla és a fácán címkéjével - a tökéletes harmónia uralja. Méltó párja a BBQ-oldalasnak és az őrzgerincnek. E második körítéséhez fekete ribizlis és más erdei gyümölcsök párosulnak, melyek íze visszaköszön a bor kortyolgatása közben. A 2016-os Delelő Cuvée Superior alapjaiban cabernet sauvignon – egy kis zweigelttel és merlot-val. Zamatokban gazdag, gyümölcsös, fűszeres, van benne némi vajasság és egy csipetnyi csokoládés édesség is. Pompásan illett hozzá a feketeerdő desszert.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.