Életforma.hu


Harcsa halkrém-leves sült paradicsommal

Harcsa halkrém-leves sült paradicsommal 

Krémes, tartalmas leves, ízletes halból, hozzá a (házi) sült paradicsom édeskés íze: ismét egy igazán egyszerű alternatíva a friss halfogyasztására. Azt gondolom, érdemes kilépni a halászlé, rántott hal és halpaprikás aranyháromszögből. Szerencsére, egyre több helyen elérhetőek a friss halfilék, és ebből könnyedén készíthetünk remek fogásokat. Készíthetjük pontyfiléből, balinból vagy éppen nagyobb keszegből is.
Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával

Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával 

Leginkább karácsonykor esznek a magyarok halat, pedig többet kellene, mert nagyon egészséges! Egri húsimádó barátunk receptje szerintem farsangkor is megállja a helyét. Saját bevallása szerint ez a halpaprikás nem saját kútfőből, hanem több recept összegyúrásából született − de állítja, garantált a siker − már annak, aki szereti a halhúst.
Rántott harcsafilé

Rántott harcsafilé 

A harcsa kellemes ízű, fehér tömör húsú hal, nagyon alkalmas például rántott formában való elkészítésre. Bármilyen köretet adhatunk mellé, de szerintem a legfinomabb valamilyen majonézes salátával, vagy valamilyen majonéz alapű mártogatóval.
Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet

Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet 

Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig - a paprika mellett - a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.
Harcsapaprikás túrós csuszával Judit módra

Harcsapaprikás túrós csuszával Judit módra 

A legjobb ételek egyike a harcsapaprikás, amit hagyományosan túrós csuszával szokás kínálni. Ahány ház, annyi harcsapaprikát, de valószínűleg a legtöbben úgy készítik, ahogy Fajcsák Sándorné leírta receptjében.
Vajon sült harcsa currys rákraguval, burgonyapürével

Vajon sült harcsa currys rákraguval, burgonyapürével 

Ezzel a remek étellel Pápán, a Villa Classicában találkoztam. Omlós, finom, egész egyszerűen elképesztően finom volt! Az egyik kedves felszolgálónk, Bódi Tünde azonnal segített, és gyorsan papírra vetette a receptet. Nekem már itthon is sikerült, próbáld ki Te is!
Tejfölös harcsa roston pirított vargányával

Tejfölös harcsa roston pirított vargányával 

Meleg nyári napokon jól esik valami könnyű étel. De ez nem azt jelenti, hogy le kéne mondanunk a különleges ízekről! A Kapj rá! séfjei ajánlanak receptet.
Harcsacsíkok gombás-zöldséges tésztaágyon

Harcsacsíkok gombás-zöldséges tésztaágyon 

Miért ezt ajánljuk? Mert a magyar még mindig a világ egyik legkevesebb halat fogyasztó nemzete, pedig a halfogyasztás nagyon egészséges. Ezt már a magyarok is tudják, de mégsem eszik a halat…
Nyári menüsor -a Mátyás Pince séfjétől

Nyári menüsor -a Mátyás Pince séfjétől 

Zalai ráksaláta kapros körtével, Harcsapaprikás juhtúrós lángoson tálalva, Borjústeak gróf Kedvessy receptje alapján és végül Vegyes almás, meggyes házi rétes vaníliafagylalttal!