Életforma.hu

GASZTRO

Harcsapaprikás túrós csuszával Judit módra

A legjobb ételek egyike a harcsapaprikás, amit hagyományosan túrós csuszával szokás kínálni. Ahány ház, annyi harcsapaprikát, de valószínűleg a legtöbben úgy készítik, ahogy Fajcsák Sándorné leírta receptjében.

Kép: Fajcsák Sándorné

Hozzávalók:

1 kg harcsafilé
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paprika
2 paradicsom
2 csapott evőkanál fűszerpaprika
só, bors
2 evőkanál zsír
1-2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 dl tejszín.
Elkészítés:
A harcsafiléket felkockázzuk, besózzuk. A hagymát, paprikát apróra vágjuk, a paradicsomot negyedeljük. Egy lábosban felhevítjük a zsírt és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük majd a tűzről félrehúzva megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot és felöntjük kb. 3  dl vízzel. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Lassú tűzön 25-30 percig puhára főzzük a zöldségeket. Én egy botmixerrel rásegítettem egy kicsit, hogy a végén krémes állagú legyen a szaft.  Beletesszük a harcsát, és további 8-10 percig főzzük.  A lisztből egy kis vízzel habarást készítünk, belekeverjük a tejfölt és a tejszínt, majd egy jó evőkanálnyi forró szaftot adunk hozzá. Ezzel a hőkiegyenlítéssel elérjük, hogy a liszt ne legyen csomós. Végül a habarásunkat hozzákeverjük a harcsához, és takarékon további 3-4 percig főzzük.

Hozzávalók a túrós csuszához:

25 dkg csusza tészta
25 dkg tehéntúró
20 dkg füstölt szalonna
s
5 dl tejföl
 A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A túrót villával összetörjük, hozzákeverünk  kb.1 dl tejfölt. A tésztát enyhén sós vízben 10-12 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.  Egy jénai tálat kizsírozunk, beletesszük a tészta felét, megszórjuk a túró felével, meglocsoljuk tejföllel és jön a szalonnapörc fele. Ismét tészta, túró, tejföl és szalonna. A szalonna zsírjával meglocsoljuk a tetejét, és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. Még forrón tálaljuk.
Tonhalas zellersaláta
És mutatunk még egy csupa egészség salátát! Nem csak egy diétás vacsorának, de a tízórais dobozba is ajánljuk. Férfiaknak a zeller miatt különösen.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.