Fajcsák Sándorné cikkei

Almás-mézeskalácsos és kakaós-rumos muffin
A muffin mindig is Jolly Joker volt a konyhákban. De azt tudjátok-e hogyan gyűrűzött be hozzánk ez a sütemény? Én csak azt tudom, hogy először a Nők Lapjában olvastam a receptjét, mint Miss Marple teasüteményét. Azóta is imádom, ezer módon megsütöttem már.

Cukkinipalacsinta
A cukkini egyike azon zöldségeinknek, amelyek olyan sokféle módon használhatóak fel, hogy az szinte hihetetlen. Bizony, még palacsintát is lehet vele készíteni, amit mindenképpen kipróbálásra ajánlunk!

Könnyű kókuszos, kakaós, meggyes süti
A kevert süteményekben az a legjobb, hogy gyakorlatilag egyetlen edényben összeállítható a tészta, aztán mehet is a tepsibe, majd a sütőbe. Tele a piac meggyel, süssünk meggyes sütit!

Csajok kedvence turmix
A sárgadinnye mézédes, isteni illatával, csodás színével és persze semmihez nem hasonlító ízével hódít nyaranta. Ha sikerül igazán finom, édeset kapni, készítsünk belőle szexi koktélt nyár esti partikra!

Meggyes-pudingos reformsüti
A zablisztnek és a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően ez a sütemény - ha mesterséges édesítővel készül - akár cukorbetegek diétájába is beilleszthető, ha precízen kiszámoljuk szénhidrát tartalmát.

Kavart túrós
Szuper jó, amikor úgy süthetünk süteményt a családnak, hogy utána nem szalad a konyha, és nem kell két órán át mosogatni. Ez a recept egyetlen edényben elkészülhet, és már csak a tepsit kell utána használatba vennünk.

Töltött tojás (húsvéti tál)
Húsvétkor minden recept kincset ér, amiben tojás van, hiszen a tojás az ünnep legerőteljesebb szimbólummal bíró étele.

Citromos húsvéti kalács
Kalács nélkül nincs húsvét, akkor sem, ha mondjuk valaki nem szereti a sós füstölt sonka mellé az édeskés kalács ízét. Kalács márpedig kell, és kész!

Túrótorta liszt- és cukormentesen
Túróból számtalan finomabbnál finomabb desszertet varázsolhatunk, akár pohárkrémet, akár rétest, akár pitét, akár tortát szeretnénk készíteni. Ráadásul ez a változat liszt- és cukormentes, sokak kedvence lesz egész biztosan.

Narancsos-túrós szelet
Mint minden túrós, gyümölcsös torta, ez is könnyű, frissítő, nem nehéz és megterhelő desszert. Elkészítése egyszerű, a siker garantált.
Epres-túrós csodatorta
Egy könnyű piskóta, friss túró, tejszínhab és persze a csodálatos eper - ezek egy fantasztikus torta kellékei.
Házi kifli
A kelt tésztáknak nincs párja, annyira finomak, egyedül arra kell gondosan ügyelnünk, hogy a kelesztési időket tartsuk be. Ne akarjuk siettetni a folyamatokat, mert a kelt tészta esetében akárhogy is próbálkozunk, az élesztő fog nyerni.
Sütés nélküli diós-pudingos-habos kocka
Amikor nincs kedve az embernek a sütőt bekapcsolni, jól jön ez az isteni habos süti! Csak keksz, puding, tejszínhab, és máris kész a finomság.
Túrós krémes
Ez a süti hasonlít a Rákóczi túróshoz, de attól egy picit egyszerűbb. Viszont ugyanolyan finom, bátran ajánlom az elkészítését.
Házi készítésű vajkrém
Egy kicsit félve fogtam hozzá az elkészítéséhez, de az eredmény mindenért kárpótolt. Isteni, minden mellékíztől mentes, igazi tejízű vajkrémet kaptam.
Kókuszgolyó zabpehelyből
A kókuszgolyó sokak kedvence, észrevétlenül elcsipegetünk belőle akár 5-6 darabot is. Ezek bár kis falatok, szénhidrát tartalmuk mégis jelentős. Ez a változat azonban jóval egészségesebb, tekintve, hogy a kekszet zabpehelyre cseréljük, ami lassú felszívódású szénhidrát, a cukrot édesítővel váltjuk ki, és a szokásos tejszín helyett is 1,5 %-os zsírtartalmú tejet használunk.
Csokis-banános rakott palacsinta
A palacsinta teljes kiőrlésű lisztből készült, így az a jó hírünk van, hogy mértékkel, de cukorbetegek is fogyaszthatják. Persze a töltelék megválasztásánál is ügyelniük kell speciális étrendjük betartására.
Kiwis túrótorta
Itt a cáfolat arra, hogy gyümölcstortát csak nyáron lehet készíteni. Hiszen vannak gyümölcsök télen is, csak meg kell találni az éppen alkalmasat.
Diós, narancsos kevert süti
Ez a kevert sütemény is nagyon lagzi-gyanús, amit Judit küldött nekünk, szerintünk ilyen típusú sütivel már mindannyian találkoztunk vidéki lagzikban. És milyen jó, hogy élnek még ezek a receptek!
Kávés, diós kocka
Retró sütemény a javából, a pudingpor és a vajkrém elengedhetetlen hozzávalója, ami a mai modernebb sütési alapanyagok között kevésbé talál helyet. De ami régi, nem biztos, hogy nem is jó!
Rántásos rétes
A gasztroszerkesztő életében is eljön időnként a pillanat, amikor a klasszikus viccel szólva így hümmög magában: no, ezt már nem gondoltam volna! Bevallom, még soha nem hallottam a rántásos rétesről, de ki fogom próbálni.
Sajtos ropogós
Hiába no, sajttal minden jobb! Megpirult sajttal meg pláne... Judit sajtos ropogós receptje nagyon egyszerű, a végeredmény viszont zseniálisan finom. Akkor jársz a legjobban, ha rögtön dupla adagot készítesz.
Kapros-tejszínes csirkemáj juhtúrós sztrapacskával
A csirkemáj igen változatosan felhasználható belsőség, és aki nem idegenkedik az ilyesmik fogyasztásától, ezt a receptet is valószínűleg szeretni fogja.
Harcsapaprikás túrós csuszával Judit módra
A legjobb ételek egyike a harcsapaprikás, amit hagyományosan túrós csuszával szokás kínálni. Ahány ház, annyi harcsapaprikát, de valószínűleg a legtöbben úgy készítik, ahogy Fajcsák Sándorné leírta receptjében.
Tormás virslileves, ahogyan Judit készíti
Igazi retró leves, semmi manapság divatos hozzávaló nincs benne, csak leveszöldség, hagyma, tejfölös habarás és virsli. Nokedlit is lehet bele szaggatni, attól még kiadósabb lesz.
Túrós süti Judittól
Egyszerű, ízletes túrós sütemény, nem igényel különösebb gyakorlatot az elkészítése. A teljes kiőrlésű búzaliszttől állaga kissé el fog térni a megszokott fehér lisztes sütikétől.
Almás habos sütemény
Almás is, habos is, egyszerű is, megvan benne minden, amit az ember egy jó házi süteménytől kívánhat. Fajcsák Sándorné receptje.