Hungarikum cikkek

Szablya a kézben!
Akár könyvben olvastad, akár filmen láttad Gárdonyi híres történetét, az Egri csillagokat, biztosan emlékszel a szablyával harcoló, hős magyar vitézek alakjára. Ez a vívófegyver manapság újra fénykorát éli. Köszönhetően a 2012-ben alakult Magyar Szablyavívó Iskolának. Tagjai rendszeresen tartanak bemutatókat, szerepelnek történelmi játékokon, de rendhagyó tanórákon is népszerűsítik ezt az ősi technikát. A szablyavívás már a Hungarikumok sorába tartozik, mesterei pedig most azon dolgoznak, hogy az UNESCO szellemi örökség értékei közé is bekerüljön. Az iskola vezetőjével, Balogh Imrével beszélgettem. INTERJÚ

Tarhonyás hús - az egytálételek királya
Nem túl látványos étel és a neve sem túl elegáns, de a legtöbb magyar ember, szívesen fogyasztja. Laktató, hamar elkészül és jól bírja pár napig a hűtőben. Ha jól belegondolunk, ellentmond mindannak, amit a neve és a kinézete sugall.

Elkészült az első Hungarikum-koktél
Az angolok gin-tonikot isznak, a mexikóiak margaritát, az olaszok martinit, a kubaiak választhatnak, hogy cuba libret, vagy mohijot. Számos nemzetnek megvan tehát a maga saját koktélja, melynek alapanya az adott ország valamely párlata. Egy hazai pincészet úgy döntött, lesz nekünk is magyar koktélunk!

Világra szóló koncertre készül a 100 Tagú Cigányzenekar
Jubileumi koncertet ad a Magyar Örökség és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar 2020. február 9-én este 7-kor a Budapest Sportarénában. A 35 esztendős világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes a világon egyedülálló zenei formáció. Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, Európa számos városaiban, több mint ezer koncertet adott eddig.

Időtlen gyönyörűség a XXI. században
Stingl Vince alapító se gondolta volna 1826-ban, hogy a Balatonhoz közeli porcelán műhelye ilyen „termékekkel” lepi meg rajongóit. A Herendi Porcelán ma HUNGARIKUM, és vezetői is tudják, hogyan kedveskedjenek az időtlen szépség és az elegancia kedvelőinek.

Az eredeti fondant szaloncukor
Jókai igazi nyelvújítóként szalonczukkedlinek nevezte el a szaloncukor ősét, vagyis a karácsonyfaállítás divatjával egyre terjedt annak díszítése is az ezernyolcszázas évek közepétől Magyarországon. Hegyes József A legújabb házi cukrászat című, 1891-ben megjelent könyvében már 17 féle szaloncukor elkészítését jegyezte le - egyebek közt - creme bonbone-ok, pictácz szukorkák néven. Még ugyanebben az évben Kugler Géza Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében ugyancsak 17 receptet adott közre. A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot, ami túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított masszát jelent, a franciák már a XIV. században ismerték. Német közvetítéssel jutott el hozzánk, és lett igazi hungarikum.

Csipetnyi ármánnyal fűszerezett szerelm, muzsika, tánc és kacagás
Hungarikummá kéne nyilvánítani Oszvald Marikát is - mondta nekem néhány éve egy fellépés előtt az Operett Színházban Kerényi Miklós Máté. A Junior Príma díjas magyar színész alighanem nem tévedett. A Magyar Operett azóta már valóban Hungarikum, és nem véletlen. Legyen válság, legyen jólét, legyen eső, legyen napfény, az operett műfaja Magyarországon minden pillanatban fénykorát éli. A műfaj elkötelezettjei 2002-ben Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján a Magyar Operett Napjává nyilvánították október 24-ét. A sors fintora, hogy másik operettgéniusz, Lehár Ferenc éppen ezen a napon halt meg.

Kiderült, mi a leggyakrabban fotózott magyar Instagram étel!
Egy hazai országos ételrendelő portál utánajárt, hogy a magyarok mely hungarikumnak számító ételeket szeretik kitenni az Instagramra. Az is kiderült, hogy ez a lista nem egyezik a házhoz szállított kedvenc fogásokkal.

Tonnaszám fogy a libamáj Ferihegyen
Pick szalámi, Unicum és paprika – csak néhány azok közül a hungarikumok közül, amiket a külföldiek úgy visznek a Budapest Airport SkyCourt termináljában található Heinemann Duty Free üzletből, mint a cukrot. Persze az édességek is nagyon népszerűek, a Szamos marcipán és a csokoládé különlegességek is kifejezetten keresett termékek. Kik rajonganak leginkább a hazai finomságokért, és miből fogy a legtöbb? Utánajártunk.

Hatalmas szájjal is célba lehet jutni
Lehet, hogy a külseje, vagy a hungarikumnak számító szaporodása volt a döntő, de tény, hogy idén a mintegy 5 ezer szavazó a harcsát juttatta a dobogó csúcsára az Év hala versenyben.
Ez igen! Csúcson a pálesz!
Óriásit javult a pálinka minősége a hatósági mérések alapján, amihez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült...
Szó szerint, marha jó vigalom lesz a hétvégén!
Klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel, színes népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal várják a látogatókat az V. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2016. szeptember 9-11. között.
A férfi, akinek minden lövése hungarikum
Óriási sikerrel játsszák a hazai mozik Kassai Lajos lovasíjászról készült dokumentumfilmet. A Kaszás Géza rendezte mozit a január 21-i premierje óta már több, mint hétezren látták.Azt tudtad, hogy a Kassai-féle lovasíjászmódszer 2013 óta hungarikum?
Bőr, szőrme, gobelin, porcelán – az újraértelmezett hungarikum
A Hollóházi Porcelángyár, Anni Pastor divattervező és a Gobelin Manufaktúra Kft. mertek nagyot álmodni, és kiállni közös, téli kollekciójukkal a nagyközönség elé! Milyen jól tették, az eredmény magáért beszél, a ruhaköltemények mesések lettek!
Óriás szarvasgomba - múzeumi tárgy lett belőle
A Jászságban talált 1,28 kilogrammos „giga” szarvasgomba a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba került. A hungarikumot a napokban adta át az agrárminiszter a múzeumnak.
10 dolog, amitől ismét dagad a magyar kebel
A magyar nemzet teljesítményét a világ minden táján méltón megjelenítő értékeket tartalmaz a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteménye. Január végén mindkét kollekció tovább gazdagodott.