Kínai konyha cikkek

Kínai csirkemell póréhagymával
Már akkor szerettem a távol-keleti konyhát, amikor csak egymásnak küldözgetett receptes füzetekből ismerkedtem vele. Majd úgy hozta az élet, hogy ott tölthettem fél évet, és több ország gasztronómiai különlegességeit is végigkóstolhattam! Ma már nálunk is kapható szinte minden fűszer vagy alapanyag, azért néhány receptet némileg - úgymond - magyarosítottam -. Íme itt egy remekül sikerült példány!

Kínai étterem-szindróma helyett umami-titok
Az umamit az élelmiszeripar szintetikusan előállított mononátrium-glutamát formában használja az olcsó, gyenge minőségű alapanyagokból készült termékek ízesítésére. A probléma a felhasznált MSG mennyiségében rejlik. 1 evőkanál belőle 1,7 kg parmezán sajt glutamin tartalmának felel meg, és nyomtalanul feloldódik akár 3 dl kínai zacskós levesben. Az ilyen mértékű túladagolások vezetnek a kínai étterem-szindrómához, ami tarkózsibbadással, szédüléssel, émelygéssel járhat. Szóval, ne egyél meg 2 kg parmezánt egyszerre, és nem lesz baj!

Csicseriborsó kung pao módra
Rajongok a kínai konyháért, de már régóta nem eszem kínai étteremben. Nekem magamnak ritkán van időm ilyesmivel pepecselni, hisz tudvalevő, hogy az ázsiai ételek általában hamar elkészülnek, ám előkészítési idejük akár többszöröse is lehet a főzési időnek. Rajongásom állandó tárgya a kung pao (gung bao) csirke, amit most csicseriborsóból is elkészítettem.
Kínai csirkeleves üvegtésztával - ahogy Márti szereti
Azért is szeretem a keleti konyhát, mert nagyon sok különleges íz tud párosulni valami egészen egzotikus kéjjel! Ez a leves mindent tükröz! Azt tudni kell, hogy a keleti konyhaművészetben nem a "leves-második-desszert" menürend a módi. Egyszerre tesznek ki minden fogást, a levest is, és mindenki abból "csemegézik", amiből csak akar!