Köménymag cikkek

Köménylikőr a múlt századból
Köménymag és valamilyen tisztaszesz, pálinka még a vészterhes korszakok idején is megtalálható volt a konyhákban. Így aztán nagyanyáink is tudták, mit kell csinálni. Nos, bizonyságul álljon itt nagymamáink tuti kontyalávalója!

Köménymagos krumpli egy kártyapartihoz
Tudom, hogy a drasztikusan emelkedő krumpliárak mellett meggondoljátok: kipróbáljátok-e ezt a receptet, de én mindenkit bátorítok! Nagyon egyszerű, isteni, csak pár mártogatós, egy jó pohár sör és néhány barát kell hozzá. Kezdjünk neki! Ez a pasiknak is menni fog!
Kiloptuk a házipatikából: köménymagleves
Erre mondta a nagyi, hogy az égzengésre is jó. A köménymag jó az emésztési panaszokra, a hasfájásra, a hasmenésre, a puffadás ellen, sőt a kismamák reggeli rosszullétére is ezt javasolják. Áldott hatásait már a Biblia is említi, de Európában csak a XIII. században terjedt el. Annyira érdekesen fanyar az íze, hogy más fűszerekkel ritkán kombinálják. Egy biztos, a Távol-Keleten és Észak-Afrikában honos növény fényes karriert futott be az európai házipatikákban.

Kínos betegségekre is van megoldás!
Herpesz, aranyér, emésztési zavarok – néhány azok közül a kínos betegségek közül, amelyekről nem szívesen beszélünk, a szájról szájra terjedő házi praktikákat viszont előszeretettel alkalmazzuk. Ezt tapasztalja Eördögh Zsófia diplomás homeopata és piackutató, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanársegédje is, aki számos lakossági kutatást végzett a természetes megoldásokkal kapcsolatosan. A szakértő úgy látja, nem szívesen rohanunk orvoshoz ezekkel a problémákkal, az alternatív gyógymódokkal mégsem vagyunk mindig tisztában. Az önsanyargatás helyett tehát inkább tájékozódjunk, és használjuk a következő, valóban kíméletes megoldásokat!

Sörszivacs - a nagyitól
Sajnos a sósak a gyengéim! Egy jó sörözéshez pedig kell néhány falat! Tehát: sör+sós! Mi kell még hozzá? Egyértelmű: egy jó társaság, foci vb, és persze kiváló magyar sörök, amiből igazán akad bőven! (Én csak segítettem!)

Kelbimbóleves kolbászosan
Dolgom is volt, meg nem is. Lustaságból is, meg nem is. Szóba is került, meg nem is. Lehetne Frankfurti is, meg nem is. Az alap ugyanaz, meg nem is. Tegnap hideg ellen, meg ma is. Így foglalta össze a recept történetét Steffel Csaba! (Ezek szerint ő is fázott!...)

Köménymagos kocka
Minden retró cukrászdában - de megkockáztatom, a nem retrókban is - fellelhető ez az egyszerűségében oly szerethető sós aprósütemény. A legalapvetőbb hozzávalókból készül, semmi faxni nincs benne, és talán épp ettől olyan jó.

Sajtos, sós keksz
Igazi, klasszikus sós sajtos keksz receptje, amiben jó sok sajt van, pirospaprika, köménymag is, ahogy kell. Vékonyra nyújtsuk, hogy finom ropogós legyen!

Egyszerű köménymagos levesem
A köménymag már a XIII. században elterjedt Európában. Szerencsés növény, mert szinte mindenütt megterem. Bélrendszeri gondok gyógyítására kiváló. Segíti a gyomorsav termelődését, ezért például étkezés előtt, csak úgy magában is ehető. Kiváló görcsoldó, és puffadás ellen is jó.

Rongyos leves, ahogy a nagyi tanította
A legegyszerűbb és a legolcsóbb levesek egyike, mégis az egyik legtartalmasabb. Amikor hajfájósak voltunk, a nagyi mindig ezt készítette jó köménymagosan, tojás és liszt nélkül. A rongyos változat már a tojásosan tuningolt variáció, amit a nagyapám is nagyon szerette, mert fickósította...