Laktató cikkek

Rakottas kínai kel
Végtelen a variálhatósága a darált húsnak. Közülük is a pulykára ájul derék házi szerzőnk. Íme, Max húsos rakottasa, amit derekasan felturbózott egy kis káposztával…És milyen jól tette!

Tiszteletem a grazi nagymamának!
Takarékosságáról – is – ismert a nagyszerű osztrák konyha. Soha nem dobtak ki semmit, hisz a természet kincseit mindig meg kellett becsülni a hegyek között. Sváb származású barátnőm még a nagymamájától tanulta ezt a remek receptet, és most nekünk is elkészítette. Nem tudtam betelni vele! Az alapja a nálunk is ismert, pl. a szilvásgombóchoz használt krumplis tészta. A sonkához semmilyen fűszer nem kell!

Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon
Azért vannak a jó barátok...(is), hogy eszembe juttassák, ha egy ételt régen készítettem - írja Max. Így van ez a muffinsütőben sült, baconba (jelen esetben császárszalonnába) tekert fasírt golyókkal. A módszer nem új, már többször készítettük, csak valahogy mostanság elfeledtük. De amikor D. Gabinál megláttam, ismét az eszembe jutott, és el is készítettem. A lényege az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.

Tejben sült zöldfűszeres tojás Max konyhájából
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel.

Tárkonyos csirkeragu leves, ahogy a szüleim szeretik
Ez egy kifejezetten laktató, de annál finomabb leves. Túl sok különlegessége nincs, csak azok a pici csavarok, ami az időpontok betartására, a főzőtejszín frissességére, és persze a tárkonyra vonatkozik. Ez utóbbinál természetesen jó a szárított is, de ha teheted, inkább frissen a konyhaablakból, a balkonládából vagy a kertből szedd le! Meghálálják, akik megkóstolják ez a levest!

Falusi zúzapörkölt Mártinál
Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és rendkívül változatossá teszik a heti menüt. Ezúttal a csirkezúzát választottam, de ugyanez a recept remekül működik libából vagy kacsából is! Vidéken, ahol mindig takarékosan főztek az emberek, mindent hasznosítottak. Nem véletlen, hogy ott találod meg a legjobb ízeket. A fogás további előnye, hogy egyszerre jó sokat készíthetsz belőle, és ha nem fogy el, nyugodtan lefagyaszthatod! Legközelebb csak egy mikró kell a finom ebédhez!

Halas palacsintám rántva
Őszi, családi kirándulásunkat Pakson, a Halászcsárdában fejeztük be. Isteni ebédet választottunk - természetesen csupa-csupa helyi halakból. Ezt a fogást már én is többször elkészítettem, és ezúttal sem tudtam ellenállni! Ha Te is valami hétvégi különlegességre vágysz, szombatra készíts halászlevelet, vasárnap pedig használd fel a megmaradt halhúst!

Cukkini nász a tepsiben
Ez csak rántva jó - jelentette ki a férjem, amikor meglátta azt a két hatalmas cukkinit, amit egy volt általános iskolai osztálytársamtól, Kálmántól kaptam, amikor legutóbb meglátogattam a szüleimet Zagyvarékason. Gyönyörűségesek, nagyok egészségesek a zöldségek. Már a látványa is lázba hozott! Ehhez a recepthez mindössze a negyede kellett... Nos, megmutattam, hogy nemcsak rántva a tuti! Egy barátnőm is pont beesett, és csak annyit mondok, hogy én vacsorára nagyon keveset eszem, de így sem maradt egy falat sem másnapra. Picit macerás, de nagyon megéri!

Márti hortobágyija
Na, ez egy ízig-vérig magyar különlegesség! És persze otthoni kedvenc! Eredendően előtételként szerepel a nagy családi szakácskönyvben, de annyira laktató, hogy sokszor főételként is remekül funkcionál. Ilyenkor ősszel, amikor ránk köszöntenek az első hűvösebb esték, szívesen vacsorázunk is belőle. Ha vendéget vársz, akkor is nyerő falat! Ráadásul még előző nap elő tudod készíteni, és amikor csnegetnek, akkor dugod be a sütőbe átforrósítani. Isteni!