- 30 dkg darált (maradék) sonka
- 1 kg krumpli
- 20-30 liszt
- 1 ek búzadara
- 2 ek olaj vagy 3 dkg zsír
- 1 tojás
- só
A gombamártáshoz:
- 10 dkg gomba
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 dkg póréhagyma
- 3 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 2 dl húslé (lehet kockából is)
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
Héjában megfőzzük a krumplit, meghámozzuk, villával áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a zsiradékot, a darát, a tojást, megsózzuk, és jól összedolgozzuk. A gombát vékony szeletekre, a pórét karikára vágjuk. Forró vajon megfuttatjuk a pórét, majd rátesszük a gombát, és 3-4 percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd ráöntjük a levest. Fakanállal jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Amikor forr, beleöntjük a tejszínt és összeforraljuk.
Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!
Na erre azután tényleg csúszik egy korsó sör vagy egy pohár rizling! Jó étvágyat!
A recept pedig jól tedd el, mert jól jön még a húsvét utáni maradék sonkához is! (Készítheted darált húsos töltelékkel is!)