Pazarlás cikkek

Gazdag ajándékok, kidobott ennivalók
10 ezer és 50 ezer forint között költöttek ajándékokra a magyarok 2019 karácsonyán. Minden 5. honfitársunk kapott felesleges ajándékot, és ugyanennyien dobtak ki ételt az ünnepek alatt. A válaszadók több mint 60 százaléka pedig még mindig vásárolt csomagolópapírt – egy friss kutatás szerint.

Mennyit dobsz ki?
Elképesztő mennyiségű ennivaló kerül naponta a kukába az egész világon. Vagy mert feleslegesen vásárlunk, vagy mert nem tudtuk felmérni az otthon töltött idő mennyiségét, vagy mert… De most utánajárunk! Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.

Miből és meddig ehetünk még finomat?
Ha tudatosan figyelnénk rá, mi kerül az asztalunkra és a tányérunkra, nemcsak arról gondoskodnánk, hogy unokáink is ismerjék még a paradicsom vagy az eper igazi zamatát, hanem már most sokkal finomabbakat falatozhatnánk. De vajon miért nincs ezzel tisztában a magyarok több mint kétharmada, és hogyan lehetne őket meggyőzni?

A pazarlás a hűtőben kezdődik
Élelmiszereink jelentős része a kukában landol. Míg régen az ételek tárolását és hasznosítását – főleg vidéken – jó hatékonysággal oldották meg, addig ma már ez komoly problémát okoz. Mit tehet egy átlagos városi ember annak érdekében, hogy csökkenteni tudja az ételhulladék mennyiségét? A Laboratorium.hu tanácsainak középpontjában a tudatos tervezés és a hűtőszekrény áll...

Stop az élelmiszerpazarlásnak
A világ országai tavaly megállapodtak a következő 15 év fenntartható fejlődési menetrendjében, ahol kiemelt helyen szerepel az a törekvés, hogy 2030-ra teljes mértékben felszámoljuk az éhezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete összegyűjtött 12 érdekes és olykor meglepő tényt az élelmezés helyzetéről, hogy tisztában legyünk azzal, hol állunk jelenleg ebben a folyamatban.

Így teheted zöldebbé a karácsonyt!
Közép-Európában a magyarokat foglalkoztatja leginkább a háztartás zöldebbé és egyúttal gazdaságossá tétele - állpította meg egy felméréssel az IKEA. A tanulmányból az is kiderült, hogy a legtöbben a technika vívmányainak használata helyett inkább spórolással és házi praktikákkal igyekeznek takarékoskodni. Az alábbiakban néhány tippet olvashattok, amelyekkel a karácsonyi időszakban is gazdaságossá tehetitek otthonotokat.

Tilos lesz pazarolni az ételt? Még az is lehet!
Franciaországban nemrég törvény született róla, hogy az élelmiszerboltoknak jótékony célra kell felajánlania a még ehető, de nem eladható élelmiszert. Az ötletadó az egész világra kiterjesztené a szabályt.

Pazarolnak a magyarok
A magyarok 98 százaléka aktívan érdeklődik a fenntartható és költséghatékony otthoni megoldások iránt, 22 százalékukat viszont elsősorban a megtakarítási szándék vezérli. Számos magyar háztartásra jellemző azonban a pazarlás.

Esély az ételnek, esély a kukázás megszünésére
Az ételek mintegy fele a szemétbe kerül a fejlett gazdaságokban, miközben a világban közel egymilliárd ember éhezik. A kidobott élelmiszerek fele is elég lehetne ahhoz, hogy megszűnjön az éhezés a világon.