>
Facebook hozzászólás

KIBERBIZTONSÁG

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online biztonságról beszélgessenek vele! Egy friss elmérés szerint 58%-uk kevesebb mint 30 percet fordít erre, kevesebbet, mint egy iskolai tanóra időtartama.

Gyerek tablettel, Kép: PP-archív
Kép: PP-archív

A gyermekek adatainak védelme és biztonsága az online térben manapság a szülők egyik legkomolyabb aggálya. Minden okuk meg is van erre, hiszen a Kaspersky felmérése szerint ma már – globálisan – a 7-12 éves gyerekek közül 10-ből 9 rendelkezik internetre csatlakozni tudó készülékkel, okostelefonnal vagy tablettel.

Háromból csaknem 2 szülő (64%) egyetért azzal, hogy gyermeke túl sok időt tölt az interneten, ami nem pusztán azt jelenti, hogy a gyermekkor egyéb örömeit és előnyeit a képernyő előtt töltött időre cserélik, hanem azt is, hogy folyamatosan különféle potenciális kockázatoknak teszik ki magukat.

A szülők szerint a legveszélyesebb online fenyegetések a következők: a gyerekek káros, például szexuális vagy erőszakos tartalmakat láthatnak (27%); internetfüggővé válhatnak (26%); és olyan névtelen üzeneteket vagy tartalmakat kaphatnak, amelyek erőszakos vagy helytelen cselekedetek végzésére ösztönzik őket (14%).

A szorongás az új normális?

Internetes zaklatás, Kép: pixabay
Internetes zaklatás, Kép: pixabay

A Z generáció az eddigi legszorongóbb nemzedék, a fiatalok nagy többsége bevallottan aggódik valami miatt a mindennapokban, és legtöbbjük nem kér szakmai segítséget azok leküzdéséhez. Az ismert számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég globálisan törekszik arra, hogy a bizonytalanságot biztonsággá alakítsa. Ennek jegyében fogott most össze a The Mix fiatalokat segítő digitális jótékonysági szervezettel, hogy a #AndOwningIt elnevezésű új kampány keretében világszerte segítséget nyújtson az ifjabb generáció tagjainak bizonytalanságaik felvállalásában, és annak felismerésében, hogy azok nem gátjai a boldogság elérésének.

A szülők 81%-a úgy gondolja, hogy a potenciális kockázatok csökkentése és az interneten való szörfözés veszélyeinek megismertetése érdekében a gyermekek online biztonsággal kapcsolatos oktatása a szülők és az iskola közös felelőssége. 86% szerint a szülők jobb helyzetben vannak ehhez, hiszen a gyerekek rendszerint jobban megbíznak bennük.

A szülők ugyan elismerik, hogy az ő felelősségük, hogy a gyermeküket megfelelő információval ellássák, mégsem teszik, mert nehézséget jelent nekik. A felmérés szerint nem tudják kellően elmagyarázni a fenyegetettség súlyosságát, nem tudják rávenni a gyereket, hogy vegyék azt komolyan, és hogy nekik, ne az osztálytársaknak higgyenek.

A szakértők javasolják, hogy a szülők ajánlják fel segítségüket, és közben tanítsák meg a gyereket arra, mennyire óvatosan kell bánni az információkkal. Készítsenek közös időbeosztást úgy, hogy a gyerek tanítás alatt vagy éjszaka ne lógjanak a közösség oldalakon. Próbálja meg magát rávenni a szülő arra, hogy ne szóljon bele, kivel barátkozik csemetéje!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szokásaink rabjai vagyunk

Vagy a saját tapasztalat vagy a gyógyszerész véleménye az első, amikor megfázásra, influenzára veszünk valamilyn…

Mit tegyek, ha rájövök, hogy demenciám van?

Jelentős változásokat hoz a te és szeretteid életében az Alzheimer-kór korai stádiuma (vagy enyhe Alzheimer-kór).…
1 / 1 508

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

HÍREK

1 / 1 162

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!