Facebook hozzászólás

A TILTÁS NEM MEGOLDÁS!

Ki bántja a gyerekemet a digitális térben?

Egyre hamarabb veszik birtokba az internetet a gyerekek: töltenek fel magukról fotókat, és osztanak meg személyes információkat, amivel aztán könnyen céltáblává is válhatnak. Tudatos szülőként úgy tudjuk a legjobban megóvni gyermekeinket ezektől a veszélyektől, ha amellett, hogy korszerű vírusvédelmi programot használunk azt is megértetjük velük, hogyan lehetnek biztonságtudatosak?

Utóbbinál saját, naprakész, friss tudásuk nyújthatja a leghatékonyabb védelmet. Ugyanakkor az is fontos, hogy mi felnőttek is megbarátkozzunk az élethosszig tartó tanulás gondolatával. Így nemcsak valódi segítő partnerei lehetünk gyermekeinknek az online életben, de megelőzhetjük a szülői kirekesztettséget is, illetve felkészíthetjük a fiatal generációt a tudatos és biztonságos internethasználatra.

Gyerek tablettel, Kép: PP-archív
Kép: PP-archív

Sok szülő követi el azt a hibát, hogy tiltással próbálja korlátozni az interneten töltött időt, azonban ez csak ritkán célravezető. Közösen kell megállapodni olyan szabályokban, amelyeket később számon lehet kérni, ha pedig valamiben hibázik a gyermek, türelmesen el kell magyarázni, hogy hogyan lehetne legközelebb mindezt jobban csinálni. Fel kell ismernünk, hogy a fiatalkorúaknak az internet már nem eszköz, hanem élettér, tehát nem az a kérdés, hogy mennyi időt töltenek a virtuális térben, hanem, hogy ezalatt mi történik velük?

Tudod, mire keres rá a gyereked a leggyakrabban?

Gyerek a számítógép előtt, grafika, Kép: Kaspersky-Blog
Kép: Kaspersky-Blog

Csemetéink 17 százalékban felnőtt tartalmakat keresnek a neten – derült ki egy ismert számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég kutatásából. Így a vakáció elején nem árt tudni, mit is csinál szabadidejében a gyerek?

A magyar társadalom 79 %-a ugyanis rendszeres internethasználó a 10-18 éves gyerekek 88 százaléka pedig rendelkezik profillal a közösségi oldalakon, amely az online zaklatás egyik legmeghatározóbb platformja. Egy internetes veszélyeket, és azok hatásait vizsgáló nemzetközi felmérés statisztikája például azt mutatja, hogy Magyarországon 10-ből kilencen esnek áldozatául az online zaklatás valamilyen formáján, legyen az bántalmazás, fizikai vagy lelki erőszak. Sajnos gyerekfejjel, de sokszor még felnőttként sem tudjuk megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket. Pedig a probléma nem maradhat megoldatlanul, hiszen annak súlyos negatív hatása lehet az áldozat lelki egészségére, kapcsolataira, teljesítményére, amely félelemhez, szorongáshoz és végső soron depresszióhoz vezethet.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!