Télűző forró ital: készíts te is glögg-öt!
A tél csak most keményít be igazán, de talán, ha túl leszünk a mínuszokon, akkor lassan itt lesz már a tavasz is.
A skandinávok kedvenc itala hasonlít a forralt borhoz, de glögg-nek hívják és nagyon egyszerű elkészíteni. Az északi emberek szívesen kortyolgatják a barátokkal, családdal a glögg-öt, igazi közösségi élmény a felnőttek körében.
Így készül a glögg
Hozzávalók
- 1 l vörösbor
- 10-12 szem egész szegfűszeg
- 2-3 rúd fahéj
- 1 teáskanál egész kardamommag
- 1 teáskanál őrölt / vagy friss reszelt gyömbér
- 2 evőkanál barna cukor
- mazsola
- szeletelt mandula
Elkészítése:
A vörösbort egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket. Felmelegítjük kb. 75 fokra, tehát nem forraljuk fel, csak lassú tűzön főzzük kb. negyedóráig. Leszűrjük a fűszereket, bögrékbe adagoljuk és ízlés szerint gazdagítjuk mazsolával, mandulaszeletkékkel, vagy egyéb aszalványokkal.
Tudtad, hogy a legtöbb svéd családban több étkészlet található, minden alkalomra tartanak néhány tányért? A tavaszváráshoz például az 1974-ben alapított svéd Fyrklövern márka Bella étkészletét, amely egyesíti a minőséget, dizájnt és funkcionalitást az élénk színekben pompázó pillangók kézzel litografált dekorációjával. Cecilia Åberg tervezése ez az élettel teli illusztráció, mely álomszerű akvarellfestményekkel szinte megelevenedik a hófehér földpát porcelánon. Ahogyan minden lepkefaj, úgy a porcelán minden egyes darabja is egyedi színvilággal rendelkeznek. Az aktuális trendet követve a kézzel festett darabok között megtalálhatóak a türkiz színnel festett példányok is, melyek kreatívvá és egyedivé teszik a terítéket.
Hozzászólás zárolva.