Facebook hozzászólás
607

Megjelent A 100 leggazdagabb magyar kiadvány

1000 milliárddal növelték vagyonukat a leggazdagabb magyarok a pandémia alatt

Egy időben nagyon szemérmesen kezeltük azt, hogy ki a gazdag, ki a vagyonos hazánkban. Ez valószínűleg a 40 évnyi szocializmussal hozható összefüggésbe, ami az egyenlőség eszményét hirdette, jórészt persze sikertelenül. Idén van a 20. éve, hogy Szakonyi Péter és csapata megjelenteti a 100 leggazdagabb magyar kiadványt, amiben immár „feketén-fehéren” ott van, kinek mennyije van, és miből. Néhány ismert személyről pár apró személyes részlet – ezt kínálja az Életforma írása.

Egy évtized után már nem Csányi Sándor áll A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány idei listájának élén. A 2021-es rangsort Mészáros Lőrinc vezeti 455 milliárdos vagyonnal, őt az OTP elnök-vezérigazgatója követi 420 milliárd forinttal.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója első ízben 2011-ben került a vagyoni lista első helyére, akkor Demján Sándort váltotta, és egy évtizeden át megőrizte vezető helyét. Trónfosztására tíz év után került sor, a detronizáló személye pedig Mészáros Lőrinc lett, vélhetőleg nem igazán saját jogán. (Mészáros Lőrinc 2014-ben mindössze 7,7 milliárddal szerepelt a listán.)

Fotó: depositphotos.com
Fotó: depositphotos.com

A járvány okozta válság ellenére tovább nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona. Az idei, huszadik összeállítás adatai szerint összesített vagyonuk 5586,7 milliárd forintra tehető.

Ugyanez az első, 2002-es kiadás összegzése szerint mindössze 632,4 milliárd forint volt, a legutolsó, 2019-es adatok szerint pedig 4568,1 milliárd. Vagyis a pandémia egy éve alatt valamivel több, mint 1000 milliárddal gyarapodott a százas társaság teljes vagyona.
A lista harmadik helyén, 305 milliárd forinttal, Gattyán György, a negyediken Felcsuti Zsolt áll 246 milliárd forinttal.

Az első tízben alapvető változás nem következett be az elmúlt egy évben: sorrendben az ötödik Veres Tibor (230 milliárd), akit a sokáig házi őrizetben lévő Bige László (201 milliárd), Széles Gábor (181 milliárd), Szíjj László (177 milliárd), Jellinek Dániel (170 milliárd) és Kasza Lajos (121 milliárd) követ.

A ranglista első tíz helyezettjének összvagyona 2506 milliárd forintra nőtt – ez majdnem fele az első száz magyar összvagyonának. A tendencia úgy tűnik általános, hiszen a leszakadó társadalmaknál jelenség, hogy a felső tized (decima) rendelkezik az összvagyon megközelítőleg felével.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!