Eláruljuk, hogy mit tegyél az egészséges bélflóra érdekében
Ki ne ismerné az érzést, amikor a hasunk puffadt, feszít, gyakran megyünk a mellékhelyiségbe, vagy éppen ellenkezőleg, csak nagy ritkán jön ránk a szükség. A felborult bélflóra-egyensúly okozhat hasonló tüneteket, amelyért gyakran a stressz, az egészségtelen életmód vagy a szedett gyógyszerek tehetők felelőssé. Íme néhány módszer, ami segít az egészséges bélflóra elérése érdekében.
Az egészséges bélflóra könnyedén elérhető, ha beiktatunk az életünkbe néhány szokást.
Ki ne ismerné az érzést, amikor a hasunk puffadt, feszít, gyakran megyünk a mellékhelyiségbe, vagy éppen ellenkezőleg, csak nagy ritkán jön ránk a szükség. A felborult bélflóra-egyensúly okozhat hasonló tüneteket, amelyért gyakran a stressz, az egészségtelen életmód vagy a szedett gyógyszerek tehetők felelőssé. Szerencsére néhány egyszerű módszerrel könnyedén visszaállíthatjuk a bélflóránk normál működését. A Budai Egészségközpont gasztroenterológusát kérdeztük, hogy miért jó a probiotikumok szedése ebben a helyzetben is, és milyen egyéb módszerekkel szüntethetjük meg a panaszokat, hogy hamar visszanyerhessük a jó közérzetünket.
„Azt sokan tudják, hogy a bélrendszeri problémákra jó hatással lehetnek a probiotikumok, azaz a jó baktériumok. Azonban csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy miért vagy pontosan mikor ajánlott az alkalmazásuk, és hogy hogyan hatnak. Születésünkkor a bélrendszerünkben már ott van a kialakuló bélflóra csírája, ami a terhesség 3. trimeszterében formálódik. Abban az esetben, ha minden ideális – időre születünk, természetes úton, legalább fél évig anyatejes táplálást kapunk és nem kapunk antibiotikumot 1-2 éves korunkig – akkor az első 1000 napban egészséges bélflóránk alakul ki. Ha az anyatejes táplálás után egészséges étrendet alakítanak ki szüleink, akkor erős bélflóránk lesz, melyre az egyensúly és a sokféleség jellemző. Ám amint egyre több szénhidrátot, zsíros, de rostban szegény élelmiszert és kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, ez az egyensúly veszélybe kerül és könnyedén felbomlik.
Ezt a folyamatot pedig tovább gyorsíthatják a gyógyszerek vagy a stresszes életmód. Ezek különböző tüneteket, így például puffadást, hasmenést, hasi görcsöt is okozhat. Ilyenkor törekednünk kell a flóra helyreállítására. Ebben segíthetnek a probiotikumok és azok az élelmiszerek, amelyek hozzájuk hasonlóan jótékonyan hatnak a bélflóránkra” – mondta Dr. Demeter Pál PhD, a Budai Egészségközpont gasztroenterológusa.
Mikor ajánlott a probiotikumok szedése?
A fent említett okokon kívül bélfertőzés, hosszadalmas, vagy egymást követő antibiotikum kúra, időskori krónikus betegségekre szedett gyógyszerek mellett jótékony lehet az alkalmazásuk. A széles spektrumú antibiotikumok a kezelés alatt nemcsak a betegséget okozó, de a jótékony hatású baktériumokat is elpusztítják. Utóbbi miatt alakulhatnak ki a kellemetlen tünetek, mint például a haspuffadás, hasmenés vagy szorulás. A gyógyulás érdekében, illetve krónikus betegségek esetében a gyógyszeres kezelést nem lehet megszüntetni, de a probiotikumok és a megfelelő táplálkozás segítségével megszüntethetők a panaszok. Az antibiotikumokhoz hasonlóan a helytelen táplálékbevitel, a tartós stressz is csökkenti a jó baktériumok számát, ezért a probiotikumok és a helyes étrend nemcsak a gyógyszeres kúra alatt, hanem a mindennapokban is ajánlott.
Hogyan fejtik ki hatásukat?
- A probiotikumokat szájon keresztül tudjuk a bélrendszerünkbe juttatni. Azon kívül, hogy segítenek az egészséges bélflóra működésében, így a tápanyagok lebontásában és hasznosításában, hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk a táplálékokkal bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat minél hatékonyabban fel tudja használni.
- Részt vesznek a B- és K-vitaminok előállításában és védik a szervezetünket a bélrendszerünkből felszívódó káros anyagoktól.
- Nagy szerepük van a betegségek és fertőzések megelőzésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Segítenek a szénhidrátok lebontásában.
Az erjesztéssel készült (fermentált) élelmiszerek, így a joghurt vagy kefir, a savanyúkáposzta, a kovászos uborka, egyes sajtok is bőven tartalmaznak jó baktériumokat. Otthon is fermentálhatunk. Ha segítségre van szükségünk, bátran kérjük gasztroenterológus és dietetikus segítségét. A kiegyensúlyozott, változatos és vitamindús táplálkozás nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, ezért a probiotikumok alkalmazása mellett is nagy figyelmet kell erre fordítanunk
– tette hozzá a főorvos úr.
Ezt is olvasd el:
- Mi károsítja, és hogyan rendezhető a bélflóra?
- A legsokoldalúbb immunerősítő és betegségelűző: ismerd meg a fokhagyma hatásait
Hozzászólás zárolva.