Hasznos tippek gluténérzékeny fesztiválozóknak
A cöliákia egyetlen ma ismert kezelési módja a kompromisszummentes, élethosszig tartó gluténmentes diéta. Még buli közben sem szabad megfeledkezni róla. Íme néhány hasznos tanács gluténérzékenyeknek, hogy milyen kockázatokkal lehet számolni a fesztiválokon, és hogy lehet elkerülni a diétahibákat.
Megkezdődött a Sziget fesztivál, az önfeledt szórakozáshoz fontos érdemes odafigyelni az étkezések során néhány dologra. A cöliákiásoknak (közismertebb néven lisztérzékenyeknek, gluténérzékenyeknek) kiemelten fontos megfelelő étkezés. A glutenerzekeny.hu most néhány veszélyforrásra hívja fel a figyelmet:
- Csak garantáltan gluténmentes étel fogyasszunk el!
- Részesítsük előnyben az előre csomagolt, összetevőkkel, allergén jelöléssel és esetleg “gluténmentes” felirattal ellátott élelmiszereket. Ezeket vihetjük is magunkkal.
- A bizonytalan eredetű, ismeretlen összetételű ételeket utasítsuk el!
- Gondoljunk arra, hogy a gluténszennyezés (pl. nem elkülönített konyha, közös konyhai eszközök edények) még az amúgy gluténmentesnek hitt ételek esetében is okozhatnak nem kívánt glutén bevitelt, ami diétahibának számít!
- Tipikus diétahiba források a rejtetten glutént tartalmaz(hat)ó ételek (pl. kovászos uborka, sült krumpli, szójaszósz, chips, kukoricapehely, pudingporok, zacskós levesek, csokoládé, fagylalt, jégkrém, gabonás joghurtok, felvágottak fűszerek stb.)
- A PALEO az nem biztos, hogy gluténmentes!
- Vigyázzunk az alkoholos italokkal!
- Szinte minden sör glutént tartalmaz. Csapolt sört semmiképpen se fogyasszunk! Léteznek kifejezetten gluténmentes sörök is ezeket üvegben kérjük és bizonyosodjunk meg, hogy valóban rajta van-e a gluténmentes jelölés!
- Az égetett szeszek a gyártás során elvileg gluténmentessé válnak, bár az általunk megkeresett whisky, vodka és gin gyártók erre nem adtak egyértelmű megerősítő választ …
- Az alkoholos befolyás rontja ítélőképességünket! Még alkohol hatása alatt se feledkezzünk meg a gluténmentes diétánkról!
- Gluténmentes alkoholos italok, mértékkel fogyaszthatóak
- fehér, vörös, rozé borok
- pezsgők
- rum (cukormelaszból készül)
- brandy (borpálinka angol elnevezése)
- gyümölcspálinkák
- metaxa (görög, vörös szőlőből készített, kissé fűszeres brandy)
- arrak (nyers cukormelaszból és rizsből készül)
- szaké (rizspálinka)
- konyakok, ha borpárlatból készült
- törkölypálinka/grappa (borkészítés melléktermékeként ismert törkölyből – a törköly a préselés után visszamaradt szilárd szőlőrészek összefoglaló neve – készítik)
- Önuralom!
- Ne vegyük fel a kesztyűt, ha kissé kapatos barátaink erőszakosan kínálnak (esetleg cikiznek is a diéta miatt) sörrel, gluténtartalmú ételekkel!
- Vigyünk magunkkal saját készítésű szendvicset, kekszet a biztonság kedvéért, de a főtt kukorica, a zöldség, gyümölcs is életmentő lehet!
Segítség: A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LOÉE) is képviselteti magát a CIVIL SZIGET keretén belül, ahol a LIFE tagjaival hétfőn és kedden lehet majd személyesen találkozni.
Az érintettek további hasznos információkat találhatnak a glutenerzekeny.hu oldalon.
A mi receptoldalunkon pedig számos gluténmentes finomságot találsz! Például ezt a sajtos-cukkinis muffint!
Hozzászólás zárolva.