Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztjuk magában, kiváló turmix alapanyag, de számos ízletes süteményt, dzsemet is készíthetünk belőle. Kedvező tulajdonságai mellett az eper fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.
Eper
Kimagasló C-vitamin szint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom.
Nyírfapollen és eper
Az eper fogyasztását követő tünetek megjelenésének több oka is lehet. A svéd Lund University biokémikusai az eperben is megtalálták azt a fehérjét, amely nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a korábban nyírfapollenben azonosított allergénnel. A két anyag közti szerkezeti hasonlóság miatt pedig könnyen jelentkezhet keresztallergia. A keresztallergiáknál a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel az allergiás válasz. Ilyen esetben a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek.
Az allergiás reakció feltehetően összefüggésben áll az eper színével, a kutatók ugyanis megvizsgálták a Sofar névre keresztelt eperfajtát is, melynek jellegzetessége, hogy a megszokott pirostól eltérően, fehér színű. Az eredmények alapján pedig a valódi eperallergiát kiváltó fehérje a fehér színű eprekben alig volt kimutatható.
Hisztamin és bőrtünetek
A jelenlegi ajánlások alapján 2 éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt. Ennek oka, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően, főleg kisgyermekkorban gyakran jelentkezhetnek allergiás panaszok. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés – másnéven urticaria – a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes. Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Dermatica szakorvosa.
Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével – rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.
Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.
Hozzászólás zárolva.