Mit együnk, ha rossz a kedvünk?
Amerikai kutatók szerint némely ételeknek lehet antidepresszáns hatásuk, vagyis kedvezően befolyásolhatják a közérzetünket, – bizonyos összetevőik miatt. Lássuk, mit együnk, ha rossz a kedvünk?
Amerikai kutatók szerint némely ételeknek lehet antidepresszáns hatásuk, vagyis befolyásolhatják a közérzetünket bizonyos összetevőik miatt (például Omega-3 telítetlen zsírsav). Igaz a kutatások még az elején tartanak, a kilátások bíztatóak. Az "az vagy amit eszel" szólás e tekintetben is lassan beigazolódna? De lássuk, mit együnk, ha rossz a kedvünk?
1. Melasz
A melasz a cukorgyártás mellékterméke, sűrű, barna, kellemetlen ízű, nagy cukortartalmú szörplé. Viszont összetevői jó hatással lehetnek a közérzetünkre. Természetesen csak mértékkel fogyasszunk belőle.
2. Lazac
A halfélék fogyasztása eleve egészséges, a lazac pedig kifejezetten gazdag telítetlen Omega-3 zsírsavakban, amiből a szervezetünk sajnos nem tud eleget termelni. Aminek közismert jótékony hatása a szívműködésre, és csökkenti bizonyos rákbetegségek kialakulásának a veszélyét. Az Omega-3 zsírsav most ígéretesnek tűnik a stressz és depresszió elleni küzdelemben is.
3. Cukorrépa
Feldolgozatlanul – vagyis nem cukor formájában – nagyszerű béta-karotin, vas és kalcium forrás.
4. Tofu vagy szójatej
A szójatermékeket eleinte főleg a vegetáriánusok és az egészséges ételek "rajongói" fogyasztották, ma azonban már széles körben a táplálkozás részévé vált. Gazdag aminosavakban, kevés telített zsírsavat tartalmaz, azonban gazdag Omega-3 zsírsavakban és nincs benne koleszterin. Hasznosak a depresszió kezelésén kívül az artériafalak megkeményedésével járó érelmeszesedés, illetve a prosztatarák elleni harcban.
5. Dió
Szintén tartalmaz Omega-3 telítetlen zsírsavat, és rosszkedv ellen is bevethető. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől.
Forrás: www.forbes.com/lifestyle/health nyomán
Hozzászólás zárolva.