Zsíros étel nem, cigi nem, kávé és bor igen
Többnyire egészségesen táplálkozunk, még az ünnepek idején is igyekszünk erre odafigyelni, de még mindig nem eléggé. Már nem divat a cigi, viszont a kiskorúak fele fogyaszt alkoholt, sokszor iszunk bort és rövidet, és rengeteget kávézunk. A Fájahasam.hu a reflux betegség rizikófaktorait mérte fel.
A gyomorbetegségekre specializálódott egészségügyi portál a Karácsony és a Szilveszteri időszak utánra időzítette azt a felmérését, melyben a hasfájásos panaszok okozóira fókuszált. Ezek pedig az általánosságban is az egészségtelen életmódhoz kötődő szokások, mint például a túlzott csokoládéfogyasztás, a dohányzás és kávézás, alkoholizálás és a túl zsíros, fűszeres ételek előnyben részesítése.
A vizsgálat elsődleges tárgya az volt, hogy az ünnepek alatti étkezésünkkel mennyire okozunk önmagunknak refluxos panaszokat. Meglepő, hogy a tesztet kitöltők több, mint 50 %-a egészségesen táplálkozik. A panaszokat elősegítő fűszeres, zsíros ételek ritkábban kerültek még az ünnepi asztalra is. A tradicionális karácsonyi fogásnak számító halászlé a válaszadók közel felénél nem is volt a menü része, és csak 2%-ra mondható el a túlzott fogyasztás. Hasonló a helyzet a töltött káposzta terén. Szintén meglepő eredmény, hogy a klasszikus karácsonyi csokoládé, a szaloncukor fogyasztása is maximum napi 1-2 szemet jelentett a válaszolók 80%-ánál. Mindezek ellenére az összes megkérdezett közül mintegy 35% észlelt legalább egyszer refluxos panaszokat.
A dohányzás, alkohol fogyasztás terén összességében nagyon jó eredmények születtek. 10 % alatti volt azon válaszolók száma, akik több mint napi 1 csomag cigarettát szívnak, de a megkérdezettek 70%-a egyáltalán nem gyújt rá. Szintén 10 % alatti volt a rendszeres alkoholt fogyasztók száma. A mélyebb kiértékelést nézve (mely a honlapon a http://www.fajahasam.hu/kerdoiv címen elérhető) azonban szomorúnak mondható az az eredmény, mely szerint a 18 év alattiak több mint fele legalább bulik alkalmával italozik. A teszt sem cáfolja meg azt a sztereotípiát, hogy a magyar boros nemzet – nem csak az ünnepi ételek mellé, de általában is magas arányban azt kedveljük. Meglepő és elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a röviditalok a sör népszerűségével vetekszenek, 12% töményhez nyúl leggyakrabban. Elkeserítő a helyzet a kávézás kapcsán. A megkérdezettek harmada naponta többször is iszik, és 4 emberből 3 rendszeres fogyasztó.
Hozzászólás zárolva.