Facebook hozzászólás
193

Zsíros étel nem, cigi nem, kávé és bor igen

Többnyire egészségesen táplálkozunk, még az ünnepek idején is igyekszünk erre odafigyelni, de még mindig nem eléggé. Már nem divat a cigi, viszont a kiskorúak fele fogyaszt alkoholt, sokszor iszunk bort és rövidet, és rengeteget kávézunk. A Fájahasam.hu a reflux betegség rizikófaktorait mérte fel.

A gyomorbetegségekre specializálódott egészségügyi portál a Karácsony és a Szilveszteri időszak utánra időzítette azt a felmérését, melyben a hasfájásos panaszok okozóira fókuszált. Ezek pedig az általánosságban is az egészségtelen életmódhoz kötődő szokások, mint például a túlzott csokoládéfogyasztás, a dohányzás és kávézás, alkoholizálás és a túl zsíros, fűszeres ételek előnyben részesítése.

A vizsgálat elsődleges tárgya az volt, hogy az ünnepek alatti étkezésünkkel mennyire okozunk önmagunknak refluxos panaszokat. Meglepő, hogy a tesztet kitöltők több, mint 50 %-a egészségesen táplálkozik. A panaszokat elősegítő fűszeres, zsíros ételek ritkábban kerültek még az ünnepi asztalra is. A tradicionális karácsonyi fogásnak számító halászlé a válaszadók közel felénél nem is volt a menü része, és csak 2%-ra mondható el a túlzott fogyasztás. Hasonló a helyzet a töltött káposzta terén. Szintén meglepő eredmény, hogy a klasszikus karácsonyi csokoládé, a szaloncukor fogyasztása is maximum napi 1-2 szemet jelentett a válaszolók 80%-ánál. Mindezek ellenére az összes megkérdezett közül mintegy 35% észlelt legalább egyszer refluxos panaszokat.

A dohányzás, alkohol fogyasztás terén összességében nagyon jó eredmények születtek. 10 % alatti volt azon válaszolók száma, akik több mint napi 1 csomag cigarettát szívnak, de a megkérdezettek 70%-a egyáltalán nem gyújt rá. Szintén 10 % alatti volt a rendszeres alkoholt fogyasztók száma. A mélyebb kiértékelést nézve (mely a honlapon a http://www.fajahasam.hu/kerdoiv címen elérhető) azonban szomorúnak mondható az az eredmény, mely szerint a 18 év alattiak több mint fele legalább bulik alkalmával italozik. A teszt sem cáfolja meg azt a sztereotípiát, hogy a magyar boros nemzet – nem csak az ünnepi ételek mellé, de általában is magas arányban azt kedveljük. Meglepő és elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a röviditalok a sör népszerűségével vetekszenek, 12% töményhez nyúl leggyakrabban. Elkeserítő a helyzet a kávézás kapcsán. A megkérdezettek harmada naponta többször is iszik, és 4 emberből 3 rendszeres fogyasztó.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!