A gasztro-fantáziánknak ne szabjunk határokat, íme néhány inspiráló húsvéti receptötlet, amiben a főszerepet természetes a tojás kapja.
Húsvétkor az átlagosnál is több tojást fogyasztunk. Ezidőtájt általában a leghagyományosabb módon fogyasztjuk az ebből a csodálatos alapanyagból készült ételeket. Azonban a főtt tojásnál és a rántottánál, amelyek persze mindannyiunk kedvencei, húsvét táján is sokkal többet tartogat a tojás.
A legújabb tojástermékek, amelyek egyre több üzletlánc polcain is megtalálhatóak a tejtermék-analóg ToTu termékek, melyek különböző változataival kiválóan helyettesíthetjük, ezáltal tejmentessé tehetjük a „túrós”, „tejfölös”, „sajtkrémes” ételeinket. Ezek az élelmiszerek 100%-ban tojásfehérjét tartalmaznak. Így a tejtermékek helyettesítése mellett húsvét tájékán kiváló gasztronómiai felfedező túrára is csalogatják a főzni, sütni szeretőket. Kiváló alapjai lehetnek egy extrán tojásos, ugyanakkor fitt és fehérjedús tortakrémnek vagy mártásnak
- mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
                    
Kolbászos savanyú káposzta ToTu extrán krémessel 2 főre:
Hozzávalók:
- 30 dkg fehér édesburgonya
 - 2 tojás
 - 25 dkg kolbász
 - 10 dkg húsos szalonna
 - 1 vöröshagyma
 - 25 dkg savanyú káposzta
 
a tálaláshoz:
- ToTu extrán krémes
 - citromlé
 - törött bors
 - só
 
Elkészítés:
A kockára vágott édesburgonyát sós vízben megfőzzük. A tojásokat külön, szintén megfőzzük. A felkarikázott kolbászt és a kisebb darabokra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát. Üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az átöblített káposztát. Puhára pároljuk. Hozzáforgatjuk a megfőtt édesburgonyát. Ha szükséges adunk még hozzá sót. Egy-két percig pirítjuk. Tálaláskor citromlével, sóval, borssal ízesített ToTu extrán krémest és főtt tojást adunk mellé.
                    
Málnás ToTu torta ToTu kávéitallal:
Hozzávalók:
az alaphoz:
- 6 dkg bármilyen a diétába illeszthető keksz vagy szárított piskóta
 - 1 teáskanál holland kakaó
 - 3 dkg folyékony kókuszolaj
 
a fehér réteghez:
- 30 dkg ToTu rögös
 - 5 dkg eritrit
 - 1/2 citrom leve és reszelt héja
 - 1 vaníliarúd kikapart magjai
 - 4 lapzselatin (vagy 7 gramm por)
 - 1,5 dl víz
 
a tetejére:
- 15 dkg málnapüré
 - 2 dkg eritrit
 - 4 gramm zselatin
 
a habos kávéhoz:
- ToTu kávéital
 
Az alap hozzávalóit összekeverjük, majd az oldalán wax fóliával vagy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaforma aljába simítjuk. A hűtőbe tesszük, amíg a fehér réteget elkészítjük, amihez a forró vízben feloldjuk a zselatint, majd a többi hozzávalóval együtt egynemű krémmé turmixoljuk. Ráöntjük az alapra, majd visszatesszük a hűtőbe. A tetejéhez a hozzávalókat forrásig melegítjük. Langyosra hűtjük, majd a tortára öntjük. Teljes dermedésig visszatesszük a hűtőbe. A habos kávéhoz a ToTu kávéital egy részét poharakba töltjük, a másik részét tejhabosítóval kihabosítjuk, majd a kávéitalra töltjük.
Ezt is olvasd el:
- Húsvéti töltött kalács
 - Különleges húsvéti szokások a világ minden tájáról
 - Húsvéti tojástorta az ünnepi asztalra