Facebook hozzászólás
623

A japán konyha fantasztikus ízei

Széles választék, harmónia, egyszerűség jellemzi a japán gasztronómiát, a főzési, tálalási és étkezési szokások olyan egysége, amelynek minden mozzanatában – színben, formában és ízben egyaránt – a rend érvényesül, mondják a japán ételek szerelmesei.

A rizs mellett a japán konyhában népszerű gabonaféle még a helyben termesztett hajdina, de kedveltek egyéb zöldségek is, mint a szójabab, a káposzta, a retek, a torma, a hagyma és a burgonya. A szójababból főleg szószokat és pasztákat készítenek, de ez az alapanyaga a nálunk is ismert tofunak, valamint különféle erjesztett szójakészítményeknek, például a szójaszósznak és a fűszeres-csípős szójababkrémnek, a miszónak, ami a híres miszóleves fő kelléke, és amelyet a szigetországban legfőképp a reggelihez vagy valamilyen halételhez köretként fogyasztanak.   Igen sokszínű a tofuból, e rendkívül gazdag fehérjeforrásból készített ételek skálája. Húspótlóként rántva, párolva, grillezve, sütve, pörköltnek főzve nemcsak őshazájában, Japánban, de a világ számos országában is ott szerepel az egészséges reformtáplálékok listáján, sőt édesítve desszertként is fogyasztják.   Amúgy jellegzetes édesség nemigen van Japánban, így az ételsor utolsó fogásaként – eltérve az európai étkezési szokásoktól – nem desszertet, hanem levest és rizst fogyasztanak, s valamilyen idénygyümölccsel zárnak. A kisszámú helyi édesség közül egyébiránt az európai emberhez ízvilágában talán a legközelebb a mochi áll. Nevét alapanyagáról, a mochi rizsről kapta, amelyből nyúlós tészta készül, amit aztán vagy megtöltenek például édes babbal, édesburgonya-pürével, vagy gombócokká formálva öntenek le édes babszósszal.

Miért egészséges a sushi?

A sushi igen magas tápértékű étel, alkotóelemei számos, az emberi szervezet számára hasznos anyagot tartalmaznak. Sok benne a fehérje és a jód, zsírtartalma viszont igen alacsony. A benne lévő taurin koleszterinszint-csökkentő, az olajos halak ómega 3 és ómega 6 zsírsavai pedig a szívbetegségekkel szemben biztosítanak védelmet. A tengeri nori alga emellett vitaminokat és olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a foszfor, a kalcium, a karotin vagy a vas és a protein.

A sushi főbb hozzávalói: kerek szemű (rizottó) rizs, rizsecet, szárított norilapok (vékony algalapok), wasabi (japán torma), shoyu (japán szójaszósz), gari (ecetes gyömbérszeletek), daikon (japán retek), wakegi (újhagyma), nyers hal.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!