Facebook hozzászólás
630

A japán konyha fantasztikus ízei

Széles választék, harmónia, egyszerűség jellemzi a japán gasztronómiát, a főzési, tálalási és étkezési szokások olyan egysége, amelynek minden mozzanatában – színben, formában és ízben egyaránt – a rend érvényesül, mondják a japán ételek szerelmesei.

Japán ételalapanyagok, -ízesítők

Daikon: hosszúkás alakú, fehér húsú retek, enyhén csípős, főve húsételek mellé köretként, nyersen pedig salátakánt kínálják.

Dashi alaplé: szárított japán kombualgából és bonítószirupból készült, hal- és algaízű fűszeres húslevesalap.

Gari (sóga): ecetben pácolt gyömbérszeletek.

Gomasio (szezámsó): szezámmagból és sóból készült fűszer, tészta-, tojásételekhez és salátákhoz.

Kampjo: szárított, vékony szeletekre vágott tök.

Kome (ketan vagy nikisi néven is ismerik): kerek szemű rizs, amely a főzéssel ragacsossá válik. Kombu (vagy konbu), vakame: japán tengeri moszatfélék, rizsételekhez és levesbetétként használják.

Mirin: édes, szirupsűrűségű, alacsony alkoholtartalmú rizsbor ételek ízesítéséhez.

Miszó: fűszeres-csípős szójababkrém.

Norilevél: a bíborszínű tengeri moszatból préseléssel és szárítással készül.

Renkon (lótuszgyökér): vízililiomfaj-gyökér. Frissen, fagyasztva, szárítva, konzervként kapható.

Rizstészta: rizslisztből készült tészta.

Sake (száké): enyhe, 15-20 százalékos rizsbor, amit melegen fogyasztanak kis csészékben. Emellett számos étel ízesítője is.

Szanso (japánbors): aromás, csípős fűszer, hal- és húsételek ízesítője.

Szicsimi togarasi (hétfűszer-keverék): aromás fűszer, levesek, grillételek ízesítéséhez.

Szójaszósz: érlelt szójababból, vízből és sóból készült fűszermártás.

Szoju: szójaszósz, ízesítésre használják.

Szu (rizsecet): kicsit édes, kicsit sós, lágyabb, selymesebb a hagyományos ételeceteknél. Salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatós szószokba használják.

Szurimi: préselt, rákízű tengerihal-hús.

Takuan (japán retek): kedvelt sushitöltelék.

Tofu (szójababsajt, szójababtúró): a szójából előállítható, valódi húspótló, fehérjetartalma megfelel a marhafelsálénak.

Tongu, más néven shiitake: aromás kínai gomba.

Üvegtészta: mungóbabból és szójabab-keményítőből készült, hajszálvékony, átlátszó tészta.

Vakame (tengeri moszat, alga): levesek, zöldségételek hozzávalója.

Wasabi (lótorma): zöld színű, csípős japán torma, ételek ízesítéséhez. Krém és por formájában készül.

Szilágyi Eta

Fotó: Bartos Gyula

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!