A japán konyha fantasztikus ízei
Széles választék, harmónia, egyszerűség jellemzi a japán gasztronómiát, a főzési, tálalási és étkezési szokások olyan egysége, amelynek minden mozzanatában – színben, formában és ízben egyaránt – a rend érvényesül, mondják a japán ételek szerelmesei.
Japán ételalapanyagok, -ízesítők
Daikon: hosszúkás alakú, fehér húsú retek, enyhén csípős, főve húsételek mellé köretként, nyersen pedig salátakánt kínálják.
Dashi alaplé: szárított japán kombualgából és bonítószirupból készült, hal- és algaízű fűszeres húslevesalap.
Gari (sóga): ecetben pácolt gyömbérszeletek.
Gomasio (szezámsó): szezámmagból és sóból készült fűszer, tészta-, tojásételekhez és salátákhoz.
Kampjo: szárított, vékony szeletekre vágott tök.
Kome (ketan vagy nikisi néven is ismerik): kerek szemű rizs, amely a főzéssel ragacsossá válik. Kombu (vagy konbu), vakame: japán tengeri moszatfélék, rizsételekhez és levesbetétként használják.
Mirin: édes, szirupsűrűségű, alacsony alkoholtartalmú rizsbor ételek ízesítéséhez.
Miszó: fűszeres-csípős szójababkrém.
Norilevél: a bíborszínű tengeri moszatból préseléssel és szárítással készül.
Renkon (lótuszgyökér): vízililiomfaj-gyökér. Frissen, fagyasztva, szárítva, konzervként kapható.
Rizstészta: rizslisztből készült tészta.
Sake (száké): enyhe, 15-20 százalékos rizsbor, amit melegen fogyasztanak kis csészékben. Emellett számos étel ízesítője is.
Szanso (japánbors): aromás, csípős fűszer, hal- és húsételek ízesítője.
Szicsimi togarasi (hétfűszer-keverék): aromás fűszer, levesek, grillételek ízesítéséhez.
Szójaszósz: érlelt szójababból, vízből és sóból készült fűszermártás.
Szoju: szójaszósz, ízesítésre használják.
Szu (rizsecet): kicsit édes, kicsit sós, lágyabb, selymesebb a hagyományos ételeceteknél. Salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatós szószokba használják.
Szurimi: préselt, rákízű tengerihal-hús.
Takuan (japán retek): kedvelt sushitöltelék.
Tofu (szójababsajt, szójababtúró): a szójából előállítható, valódi húspótló, fehérjetartalma megfelel a marhafelsálénak.
Tongu, más néven shiitake: aromás kínai gomba.
Üvegtészta: mungóbabból és szójabab-keményítőből készült, hajszálvékony, átlátszó tészta.
Vakame (tengeri moszat, alga): levesek, zöldségételek hozzávalója.
Wasabi (lótorma): zöld színű, csípős japán torma, ételek ízesítéséhez. Krém és por formájában készül.
Szilágyi Eta
Fotó: Bartos Gyula
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.