FRANCIÁS TUDOMÁNY
Bagett – tervezet
Először olyannak akartam, mint amilyennek kelesztés előtt megformáztam, de a szabvány bagett formától eltérő kis kenyérke lett. Ez a bagett tervezet… Az alaptészta, egy jolly-joker, mert ebből szoktam zsúrkenyeret és kiflit is csinálni. Nagy mennyiség, ezért előbb ki kell venni a gépből, mert kiköszön az előszobába:-))
Alap tészta:
- 1 ek olíva olaj
- 5 dl tej
- 3 tk cukor
- 2 tk só
- 10 dkg rétesliszt
- 40 dkg sima liszt
- 50 dkg kenyér liszt
- 18 gr szárított élesztő (vagy 5 dkg sima élesztő, én egy kicsi és egy nagy zacskót szoktam rátenni)
Elkészítés:
Tészta programon indítom, de a dagasztás után, kb. 1 ó 20 perc körül, tehát kb. 30 perc van még vissza, vagy nagyon jön az „nézőke/kémlelő lyuk” felé, akkor kiveszem az üstből, és megformázom.
Bagett: megformázom egy kb. 5-6 cm-es hengerré, azt 8 részre vágom, egyenként kis gömbökké (mint a zsemlénél) formázom, és azokat sodrom formára. Bevágom a tetejét és gőzben kelesztem kb. 30 percet. Sütés: 12 percig max. hőfokon ( kb. 240 c ) aztán vissza veszem 210 C-ra és még kb. 16-18 perc.
Zsúrkenyér: a tésztát kétfelé veszem, és kis szögletes formában 30 percet kelesztem, nagyon jó szendvics alap. Sütés ugyanúgy mint a bagettnél, de itt kb 20-25 percig sütöm.
Kifli: kinyújtom a tésztát egy téglalap alakúra, és azt vágom fel egyenletes kis háromszögekre, ebből a mennyiségből kb. 20-24 db-ot hozok ki. Felsodrom, patkó alakra hajtom, kelesztés gőzben 20 perc, majd magas hőfokon sütöm kb. 15-18 percet.
Kicsit megnőttek, lehet hogy sokáig kelesztettem, elfelejtettem indítani az órát, de azért jól sikerült. Vacsira terveztem, van egy kis házi májas krém, azzal fogjuk enni :-)).
Jó étvágyat kíván hozzá: Somogyi Zoltán Max
Svájci gyökérkenyér kezdőknek is
Olyan kevés időm van mostanában főzni, kenyeret pedig már nem is tudom mikor sütöttem utoljára. Tegnap este összeállítottam egy gyökérkenyeret, hogy reggel legyen friss kenyerünk, és a tervezett ebédhez is pont passzolt. Nincs párja a frissen sült ropogós kenyérnek, az biztos! Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítését – írja Pammer Lívia!
Hozzászólás zárolva.