Böjti receptek a „jóllakás” tilalmi idejére!
Lassan eljő a 40 napos böjt időszaka, a testi lelki megtisztulásé, a mértékletesség és az akaraterő nagy próbája. Segítünk néhány recepttel, hogy túlélje!
Paprikás lepény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2-2 kiskanál só, pirospaprika, kb. 0, 5 liter víz, 1 dl olaj, 2 dl tejföl.
Elkészítés: A lisztet, sót, pirospaprikát keverd össze, öntsd fel kb. 0, 5 liternyi langyos vízzel és add hozzá az olajat, majd a tejfölt. Alaposan gyúrd át és fél óráig pihentesd. Belisztezett deszkán gyúrd rúd alakúra és késsel vágj belőle szeleteket, ezeket lapítsd ki cipó formára. Pihentesd a tepsiben, tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süsd készre.
Hamis velőpástétom
Elkészítés: 15 dkg élesztőt 2 és fél deci vízzel simára elkeverünk, és teszünk bele 5 deka zsemlemorzsát, sóval, borssal ízesítjük. (5 dk zsírban) ezt 4 percig főzzük. 5 dk zsírban megpirítunk egy fej vöröshagymát rózsaszínre, belekeverjük, és 2 egész tojást is, újra 4 percig főzzük. Ha kész, kiborítjuk.
Legyen hát a böjt mértékletesség ételben, italban, kényelemben, tévénézésben, a testi szerelemben, a zenehallgatásban, cigarettában (nagyböjtben könnyebb a leszokás, mert a vallásos embert ilyenkor a pszichés hatások is segítik!) Egy hónap múlva tapasztalni fogjuk, hogy egészségesebbek vagyunk, több időnk van, elmúlt a tavaszi fáradtság, s ha még virrasztással is böjtölünk, múlóban van a depressziónk is. Ha erőt veszünk szeretetlenségünkön, közönyünkön, gúnyolódó vagy pletykálkodó hajlamunkon, még jobb emberek is leszünk.
A böjt a mi javunkat szolgálja! A nagyböjt ezen kívül ráhangolódást is jelent legnagyobb ünnepünkre, a húsvétra!
Csak kitartás…!
Hozzászólás zárolva.