Facebook hozzászólás
981

Édes-fűszeres paradicsomszósz

Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték, ma az egyik legkedveltebb zöldség. Fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként, mindenhogyan finom és egészséges. És a legjobb, hogy akár egy balkonládában is megterem! Az Electrolux „The Secret Ingredient” sorozatában most a paradicsom kapott főszerepet.

 

A pizza-szakértők szerint az igazi Margherita pizza csak a hosszúkás formájú, húsos San Marzano paradicsommal készülhet. Viszont a paradicsomnak világszerte majd 25 000 fajtája létezik, amelyekkel finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk. Bármelyiket is választjuk, mind kiváló hatású az egészségünkre. A piros paradicsom gazdag C-vitaminban és rákmegelőző hatású antioxidánsokban. A sárga paradicsomnak magas a vastartalma, és körülbelül 500 mg csonterősítő hatású káliumot tartalmaz. A zöld paradicsom pedig azoknak ajánlott, akik izomerejüket szeretnék növelni. A zöldség ugyanis nagy mennyiségű tomatidint tartalmaz, ami hozzájárul az izmok növekedéséhez.

Éden = Paradicsom?
Az Éden babilóniai eredetű és a héberek a hasonló hangzású héber gyönyörűség szóval hozták összefüggésbe. A Paradicsom név a latin paradisus (édenkert, mennyország) nyomán került nyelvünkbe, ami a görög paradeiszosz átvétele. Ez a héber pardez görögös formája, s előzménye az óperzsa pairi-daeza (körülkerítés). (Forrás: Wikipedia)

Tippek paradicsomos ínyencségekhez

A legfinomabb a friss, napon érlelt paradicsom, amit akár a saját kertünkben vagy erkélyünkön is nevelhetünk. Az otthon termett paradicsomot tároljuk hűtőszekrényben, hogy minél tovább friss maradjon. Így, ha csak egy könnyed salátára vágyunk elég felszeletelni, meglocsolni olívaolajjal, és már kész is.

Különböző fűszerekkel megbolondítva, készíthetünk könnyű nyári paradicsomlevest vagy akár házi ketchupot is. Bár elsőre ijesztő a főzési idő, az indukciós főzőlap stabilan tartja a beállított hőfokot, amíg a ketchup hozzávalóit összefőzzük. A végeredmény pedig mennyei!

Ha pedig pizzához, tésztához vagy húsok mellé paradicsomszósztkészítenénk, kövessük Johan Hedberg svéd gasztroblogger tippjét, és sütőben pirítsuk meg egy kicsit a paradicsomot, így még jobban érvényesül az aromája!

Kép: Kiskegyed

Édes-fűszeres paradicsomszósz

Hozzávalók:
2-3 nagy méretű (vagy 4-5 kisebb) paradicsom,
meghámozva, apróra vágva
2 kis hagyma, apróra vágva
1 piros paprika, apróra vágva
10-12 zúzott fokhagymagerezd
1 csésze olívaolaj
1 kis csokor friss bazsalikom felaprítva
1/2 ek szárított oregano
só, bors

Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 225 °C-ra. Béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. Tegye
bele az apróra vágott paradicsomot, hagymát, paprikát és a fokhagymát.
Locsolja meg olívaolajjal. Süsse lassan, egy órán keresztül, amíg a paradicsom
elkezd barnulni. Öntse a kifőtt tésztára, reszeljen rá pecorino vagy parmezán
sajtot, vagy keverje össze egy kis tejszínnel, így kiváló szószt kap serpenyős
csirkemellhez.

Jó étvágyat kíván hozzá a megálmodó: Johan Hedberg svéd gasztroblogger (Matgeek – http//matgeek.se)!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!