Ehető virágok a tányéron
Éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk itthon is virágokkal a tányéron a „hagyományos” ételek mellett. Sokan azt hiszik, csak dekoráció. Pedig ezek – amellett, hogy valóban díszítő elemek is – ehető virágok, s ízük általában harmonizál a fogás ízvilágával.
S még néhány íz:
Begónia: kissé csípős, citromos ízű.
Szegfű: szegfűszeghez hasonló ízű.
Krizantém: pikánsan kesernyés ízű.
Sásliliom: friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés beütéssel.
Körömvirág: erős "zöld" ízű, csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.
Kankalin: édes ízű.
Tök: édes ízű.
Tulipán: uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.
Néhány tipp a virágok gondozásához: Próbáljunk a legoptimálisabb körülményeket teremteni számukra. Kerüljük a műtrágyázást és növényvédő szerek használatát. Sokukat konténerben is tarthatjuk. Ha többféle növényt nevelünk együtt, a széles rovar populáció csökkenti a növényvédelmi problémákat. Az elhalt körömvirág fejeket szórjuk el a növényeink körül. Ültessük össze a szamócát és a sarkantyúvirágot.
A hagyma minden környezetnek jót tesz. A virágok ízét begyűjtés előtt teszteljük. Hűvös napszakban szüreteljünk, amikor a harmat már felszáradt. Csak kinyílt virágokat szedjünk. Nem megfelelőek sem az elnyílt, sem a bimbós virágok. A portokot és porzószárat ajánlatos eltávolítani. Felhasználásig hűvös helyen tároljuk a virágokat. A hosszú szárúakat vízbe is tehetjük. A rövid szárú virágokat rövidebb ideig lehet tárolni. Benedvesített szűrőpapírba csavarva tegyük őket nejlon zacskóba, hűtőbe.
Hozzászólás zárolva.