Facebook hozzászólás
516

Ehető virágok a tányéron

Éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk itthon is virágokkal a tányéron a „hagyományos” ételek mellett. Sokan azt hiszik, csak dekoráció. Pedig ezek – amellett, hogy valóban díszítő elemek is – ehető virágok, s ízük általában harmonizál a fogás ízvilágával.

S még néhány íz:

Begónia: kissé csípős, citromos ízű.

Szegfű: szegfűszeghez hasonló ízű.

Krizantém: pikánsan kesernyés ízű.

Sásliliom: friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés beütéssel.

Körömvirág: erős "zöld" ízű, csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.

Kankalin: édes ízű.

Tök: édes ízű.

Tulipán: uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.

Néhány tipp a virágok gondozásához: Próbáljunk a legoptimálisabb körülményeket teremteni számukra. Kerüljük a műtrágyázást és növényvédő szerek használatát. Sokukat konténerben is tarthatjuk. Ha többféle növényt nevelünk együtt, a széles rovar populáció csökkenti a növényvédelmi problémákat. Az elhalt körömvirág fejeket szórjuk el a növényeink körül. Ültessük össze a szamócát és a sarkantyúvirágot.
A hagyma minden környezetnek jót tesz. A virágok ízét begyűjtés előtt teszteljük. Hűvös napszakban szüreteljünk, amikor a harmat már felszáradt. Csak kinyílt virágokat szedjünk. Nem megfelelőek sem az elnyílt, sem a bimbós virágok. A portokot és porzószárat ajánlatos eltávolítani. Felhasználásig hűvös helyen tároljuk a virágokat. A hosszú szárúakat vízbe is tehetjük. A rövid szárú virágokat rövidebb ideig lehet tárolni. Benedvesített szűrőpapírba csavarva tegyük őket nejlon zacskóba, hűtőbe.

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!