Facebook hozzászólás
245

Fokhagymaleves, Zöldséges csirkerizottó és Gesztenyegolyó

Fáradékony? Étvágytalan? Romlik a koncentrálóképessége? Lehet, hogy mindezt a vashiány okozza. Most olyan recepteket ajánlunk, amelyek segítségével feltöltheti szervezetének vasraktárait!

A húsfélék és belsőségek (szív, máj, vese) mellett jelentős mennyiségű vasat tartalmaz a tojássárgája, a nyers kagyló. A növények közül a csalán, az ánizs, az őszibarack, az erdei szamóca, a mák, a dió, a bab, a spárga, a zabpehely alkalmas arra, hogy rendszeres fogyasztásukkal feltöltsük szervezetünk vasraktárait.

Íme egy egész menüsor a pótlásra:

Fokhagymaleves

Hozzávalók: 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. liszt, 1 tk. olaj, 1 tk. finomra vágott petrezselyem zöldje, 3 dl hús- vagy zöldségleves, 1 dl főzőtejszín, csipet kakukkfű.

Elkészítése: A fokhagymát péppé zúzzuk, egy kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a petrezselymet, a lisztet, és habzásig hevítjük. Hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzáöntjük a húslevest. Alaposan kiforraljuk, majd óvatosan hozzámelegítjük a tejszínt. Kakukkfűvel meghintve tálaljuk.

Zöldséges csirkerizottó

Hozzávalók: 15 dkg csirkehús, 3 dkg vöröshagyma, 5-5 dkg sárgarépa, csiperkegomba, zöldborsó, rizs, 2 ek. olaj, 1 ek. finomra vágott petrezselyem zöldje, só, bors, Worcester-szósz.

Elkészítése: A csirkehúst kockákra vágjuk, megsózzuk, pár csepp Worchester-szósszal meglocsoljuk, fél óráig állni hagyjuk. Majd egy kevés olajon megfuttatjuk, fedő alatt félpuhára pároljuk. A hagymát keskeny csíkokra, a répát kis kockákra, a gombát vékony szeletekre vágjuk. A petrezselyem felét egy kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, enyhén borsozzuk, rövid ideig pirítjuk, hozzáadjuk a húst és fedő alatt készre pároljuk. A rizst a szokott módon elkészítjük, (főzővízébe tehetünk 1 mokkáskanál ételízesítőt), majd összekeverjük a húsos zöldséggel. A petrezselyem másik felével meghintve tálaljuk.

Gesztenyegolyó

Hozzávalók: 5 dkg mélyhűtött (ízesített) gesztenyemassza, 3 dkg étcsokoládé, 4 szem magozott meggy, pár csepp rum.

Elkészítése: A felengedett masszát két részre osztjuk és négyzet alakú lapokat formálunk belőle. Két-két rummal meglocsolt meggyszemet teszünk a közepére, a négy csücskét felhajtjuk, és óvatosan golyóvá gyúrjuk. Hideg helyre tesszük. A csokoládét gőz fölé helyezett edényben megolvasztjuk. Ne legyen túl meleg, csak éppen sűrűn folyó állagú. A hideg golyókat megforgatjuk benne, újra hidegre tesszük, amíg a csokoládémáz megdermed.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!