Facebook hozzászólás
415

Főzelék receptek!

Főzeléket mindenki másképp főz. Pont úgy, ahogy az édesanyjától tanulta. Az esküvő után aztán beleszól az anyós is.Lehet, hogy az ő receptje jobban ízlik majd, érdemes azt is kipróbálni.

Főzeléket szinte minden zöldségből készíthetünk.

A borsót, a babot, a lencsét stb. természetesen nem kell aprítani. A répát, a krumplit stb. össze kell vágni, a káposztát, a tököt stb. lereszelni. Ha puhára főttek, rántással vagy habarással be kell sűríteni. A habarással elkerülhetjük, hogy zsiradékot adjunk az ételhez, hiszen a tejben vagy a tejfölben elkevert lisztet öntjük a zöldségre. Ha krémfőzeléket akarunk, akkor sűrítés után össze kell turmixolnunk. Feltétként valamennyi főzelékhez adhatunk sült húst, fasírtot, virslit, tükör- vagy főtt tojást, pörköltet, grillezett krinolint stb., de magában is mind kitűnő.

Mexikói finom

Hozzávalók:

1 kg mexikói zöldségkeverék

(mélyhűtött),

2 evőkanál olaj/margarin,

4 evőkanál liszt, 4 dl tej,

1 nagy csokor petrezselyem.

Elkészítése:

Ha nem mélyhűtött zöldségekből készítjük, értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk a répát, a borsót, a kukoricát, a karfiolt stb. – amilyen zöldséget használunk hozzá.

Az olajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a fagyos zöldségkeveréket, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében-gőzében puhára pároljuk (15-20 perc).

Erős tűzre kapcsolunk, megszórjuk a zöldségkeveréket a liszttel, majd összekeverjük, és továbbra is folyamatosan kevergetve vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Amint sűrűsödni kezd, visszakapcsolunk takarékra, és fedő nélkül 3-4 percig főzzük (gyakran megkeverjük, hogy oda ne kapjon!). Ha túl sűrűnek találjuk, kevés tejet vagy vizet adunk hozzá, és csak a végén sózzuk, borsozzuk. Miközben a zöldség puhul, megmossuk a petrezselymet, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, és finomra vágjuk. Végül a kész főzelékhez adjuk, de már nem főzzük vele tovább, mert hő hatására elbomlik a petrezselyemben levő C-vitamin. Sült virslit, csirkefasírtot kínálhatunk hozzá.

Sárgarépa

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa,

1 evőkanál vaj,

1 evőkanál ételízesítő,

3 evőkanál liszt, 2 dl tej,

2 evőkanál cukor.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!