Főzelék receptek!
Főzeléket mindenki másképp főz. Pont úgy, ahogy az édesanyjától tanulta. Az esküvő után aztán beleszól az anyós is.Lehet, hogy az ő receptje jobban ízlik majd, érdemes azt is kipróbálni.
Elkészítése:
A vajat lábasba tesszük, felmelegítjük, beletesszük a reszelt sárgarépát, és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Megszórjuk az ételízesítővel, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, meghintjük a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és simára keverjük. Cukorral ízesítjük, és jól felforraljuk. Forrón tálaljuk. Feltétként fasírozott, sült virsli vagy kolbász illik hozzá.
Karfiol
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol (kb. 1,2 kg),
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál ételízesítő,
2 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt,
2 dl tejföl, 1 dl tej,
2 evőkanál cukor.
Elkészítése:
Lábasban vizet forralunk, elkeverjük benne az ételízesítőt, beletesszük a rózsáira szedett karfiolt, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a petrezselymet, felöntjük a karfiol kb. 2-3 dl főzőlevével, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet és simára keverjük. A puha karfiolra öntjük, felforraljuk, óvatosan megkeverjük, hogy a karfiolrózsák ne törjenek össze. Sóval, cukorral ízesítjük.
Saláta
Hozzávalók:
2 nagy fej saláta,
1 gerezd fokhagyma,
1-1 csokor kapor, petrezselyem,
1 evőkanál ételízesítő,
2 evőkanál margarin,
3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl,
2 evőkanál cukor,
2 evőkanál fehér borecet.
Elkészítése:
Bő sós vízben puhára főzzük a negyedekre vágott salátát, majd leszűrjük. Felöntjük 1 dl vízzel, megszórjuk az ételízesítővel, és lefedve, lassú tűzön teljesen puhára pároljuk (5 perc). Világos rántást készítünk a margarinból és a lisztből. Hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük, és berántjuk a salátát. Belekeverjük a tejfölt, felforraljuk, majd cukorral, ecettel ízesítve tálaljuk.
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók:
1 kg fehér káposzta,
1 kis fej hagyma, 3 evőkanál olaj,
Hozzászólás zárolva.