Főzelék receptek!
Főzeléket mindenki másképp főz. Pont úgy, ahogy az édesanyjától tanulta. Az esküvő után aztán beleszól az anyós is.Lehet, hogy az ő receptje jobban ízlik majd, érdemes azt is kipróbálni.
1 gerezd fokhagyma,
10 dkg füstölt kolbász,
4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt.
Elkészítése:
A borsót előző este átválogatjuk, és beáztatjuk annyi hideg vízbe, hogy bőven ellepje. Másnap leöntjük róla az áztatólevet, és 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 kiskanál sót és a kolbászt egyben, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet nagyon puhára, szinte péppé főzzük (kb. 30 perc – kuktában is lehet). Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, megpároljuk benne a reszelt hagymát és az áttört fokhagymát, felöntjük 1 dl hideg vízzel, és a borsóhoz adjuk. Jól összeforraljuk, utánasózzuk, és frissen őrölt borssal ízesítjük. Kivesszük a főzelékből a kolbászt, vékonyan felkarikázzuk, majd a főzelék tetejére szórva kínáljuk.
Kelkáposzta
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, 1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál köménymag,
20 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj,
4 dkg liszt, fél kiskanál pirospaprika.
Elkészítése:
Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk az ujjnyi vékony csíkokra szelt kelkáposztát, az apróra felkockázott burgonyát és a teatojásba zárt fokhagymát és köménymagot, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc). Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 1 dl hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük. Fedő nélkül, 10 percig szelíden forraljuk, hogy rántás ízét elveszítse. Eltávolítjuk a főzelékből a teatojást, ízlés szerint utána sózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Feltétként pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk hozzá.
Rántás helyett 3-4 evőkanál burgonyapelyhet keverünk a puhára főtt kelkáposztához, de ezzel már nem főzzük. Lefedjük, és 5 percig pihentetjük-sűrítjük. Ez esetben a hagymát egészben főzzük bele az ételbe, és a végén eltávolítjuk.
Hozzászólás zárolva.