Facebook hozzászólás
292

Három mákos sütemény recept!

A hiedelem szerint a mák a jólétet és a bőséget jelképezi, ezért is kerül minden karácsonykor bejgli vagy guba formájában az ünnepi asztalra. Most olyan süti recepteket ajánlunk, amelyek nem hagyományos ünnepi finomságok, és az év bármely napján is gyorsan elkészíthetők.

Közvetlenül felhasználás előtt daráljunk, s ha gyakran sütünk mákosat, érdemes beszerezni egy kézi darálót. Egyébként az univerzális aprítógép vagy a kitisztított elektromos kávédaráló is kiválóan megfelel a célnak.Vászonzacskóban, száraz helyen, akár egy évig is megőrzi minőségét, ám többéves tárolást nem visel el – íze avassá válik, és molyok telepednek meg benne.

Mákos muffin 

Hozzávalók 24 db-hoz: 24 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 4 tojás, 30 dkg margarin, 25 dkg cukor, 20 dkg darált mák, kevés őrölt fahéj, 6 ek. lekvár (meggy vagy málna), 1 tasak vaníliás cukor.

Elkészítése: A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával és a lekvárral. (Ízlés szerint reszelhetünk bele egy kis citromhéjat is.) A lisztben elkeverjük a sütőport, a mákot és a fahéjat. A mákos masszába forgatjuk a lisztes keveréket, végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket is. Muffin formákba kanalazzuk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Mákos piskótalap

Elkészítés: 5 tojássárgáját 8 dkg cukorral krémesre kikeverünk. A fehérjéket 8 dkg cukorral kemény habbá verjük, és a krémhez adjuk. Apránként beleforgatunk 15 dkg darált mákkal elvegyített 12-13 dkg lisztet, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 35 percig sütjük.

Lekvárral, vanília – vagy csoki krémmel, pudinggal tölthetjük.

Mákparfé

Hozzávalók: 1 citrom, 3 dl tej, 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 3 tojássárgája, 3 dl tejszín; az öntethez: 40 dkg vegyes gyümölcs (mélyhűtött vagy konzerv is lehet), 1 dl vörösbor, 30 dkg lekvár.

Elkészítése: A tejet felforraljuk, és belekeverjük a reszelt citromhéjat, a mákot, a cukrot és 5 perc alatt sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, majd beledolgozzuk a tojás sárgákat és a tejszínből vert kemény habot. A masszát egy hideg vízzel kiöblített vagy fóliával kibélelt formába simítjuk, és 4-5 órára mélyhűtőbe tesszük. A gyümölcsöket vagy a befőttet levével együtt 1-2 percig főzzük a borban, hozzáadjuk a lekvárt, és összerázogatva 2 percig forraljuk. A hűtőből kivett formát meleg vízbe mártjuk és tálcára borítjuk a parfét. Meleg késsel szeletekre vágjuk és a gyümölcsös mártással azonnal tálaljuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!