BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 16.
Balinéz reggeli: Banana pisang
Balin nagy a szegénység, épp ezért sokkal találékonyabbak az ottlakók. Igaz ez az étkezésükre is, ahol ezt a mennyei palacsintát készítik.
Balin a nap első étkezése előtt az étel egy részét mindig áldozatként kiteszik, s a felkínált áldozatot úgy hívják: „banten jotan”. A Balin született ember még akkor is banánlevélre helyez kevéske „áldozatot” s elmond felette egy fohászt, ha úton van, s az italából is kilöttyint egy keveset mellé. Mi pedig azután mormolunk el egy imát, ha megkóstoltuk a banánnal, ananásszal vagy mangóval készített palacsintájukat, ugyanis mennyeien finom.
Elkészítés: keverjük össze a kétféle lisztet, a kókuszreszeléket és 2 evőkanál cukrot. Adjuk hozzá a felvert tojást, a tejet, és habverővel keverjük csomómentesre. Palacsintasütőben vajat forrósítunk, beleöntünk egy kis merőkanálnyi tésztát és eloszlatjuk a serpenyőben. A palacsinta tésztába beledobjuk a felvágott banánokat, vagy az ananászkockákat, ha mangónk van, akkor azt. Kis idő múlva óvatosan megfordítjuk, hogy a másik oldala is átsüljön. A kókuszkrémet lábosba öntjük, hozzáadjuk a maradék cukrot és kis lángon összemelegítjük. A palacsintára öntve kínáljuk, de sokszor pálmasziruppal öntik nyakon, ami nem azonos a juharsziruppal!
BRUTÁL REGGELIK sorozatunk többi része itt olvasható:
-
Az igazi angol reggeli
-
Croque Monsieur és Croque Madame, na és a francia pirítós
-
Amerikai palacsinta és a lazacos bagel
-
Mit esznek Japánban?
-
Shaksouka, az izraeli reggeli
-
Kaviár és szirnyiki, az orosz reggeli
- Svájcban müzlivel kezdik a napot
- Bolíviai napindító: empanada
- Congee: a kínaiak ezzel kezdik a napot
- Costa Ricán kezdd a napot Galli Pintovval!
- Hafragratur: az izraeli reggeli
- A svédek fahéjas csigája: Kanelbullar
- Marokkói reggeli: baghrir, az ezerlyukú palacsinta
Facebook hozzászólás
Hozzászólás zárolva.