Itt a titok: ettől lesz pergős a rizs
Még a leggyakorlottabb háziasszonyokon is kifog a rizsfőzés. Ahhoz, hogy a legjobb végeredményt érjük el, csak néhány pontot kell betartani. Mutatjuk.
Veled is gyakran előfordul, hogy akárhogy főzöd a rizs a főzőedményben összetapad, és ragacsossá válik? Persze ezzel sincs baj, aki így szereti, de ahhoz, hogy a rizs pergős legyen érdemes néhány trükköt bevetni.
Íme a hozzávalók
- 1 kilogramm rizs
- 1.8 liter forróvíz
- 1 vöröshagyma
- 50 milliliter olaj
- 2 teáskanál só
Elkészítés
A pergős rizs elkészítésének alapja a pirítás, de előtte érdemes átmosni a rizst és hagyni kell megszáradni. Ha vizes, akkor nem tudod megpirítani.
A rizs akkor van kész, amikor már kifehéredett.
Ezután forró vízzel öntsük fel a lepirított rizst. 1 pohár rizsre, mindig dupla annyi víz menjen (tehát 2 pohár). A forró víz miatt azonnal forrni kezd. Fedjük le és kis lángos főzzük tovább egészen addig, amíg eltűnik a felületéről a víz. Ekkor le kell zárni, de az a fontos, hogy a fedőt ne vegyük le a rizsről. Érdemes legalább 20 percig még a fedő alatt tartani, és csak utána megkeverni. Főzés közben kerüljön a kevergetést, ettől áll ugyanis össze a rizs, és nem lesz pergős, könnyen adagolható.
Miután elkészült bátran ízesíthetjük sóval, borssal, vagy más kedvünkre való fűszerekkel.
És miért jó minél több rizst fogyasztani?
A rizs 76 százaléka keményítő – amilóz és amilopektin – formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén különösen hasznos fogyasztása. Növényi rostjai serkentik a bélműködést. Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizsliszttel készült ételeket. Különösen a barnarizs korpája gazdag B1- és B2-vitaminban.
A fehér rizst szárazon két-három évig lehet tárolni. Megfőzve a hűtőben négy napig marad friss. A barna rizs sokkal érzékenyebb, itt mindig figyeljük a csomagoláson feltüntetett eltarthatóságot.
forrás: Házipatika
Ezt is olvasd el:
- Készítsd el te is ezt a bombabiztos tócsni receptet
- Íme a legegészségesebb és leggyorsabb brownie recept, amit eddig kóstoltál
- Bácskai rizses hús jó sok lecsóval
Hozzászólás zárolva.