Facebook hozzászólás
1 392

IGAZI ÍNYENCSÉG

Karácsonyi gesztenyekrémleves Szekszárdról

Elmaradhatatlan kelléke a gesztenye a karácsonyi asztalnak. A szekszárdi Twickel Szőlőbirtok Böröcz Zsófia gasztromentorral együtt egy olyan karácsonyi levest kínál nekünk az ünnepekre megjelent receptes füzetében, ami otthon is elkészíthető, mégis különlegessé varázsolhatja ezt a meghitt estét! Boldog karácsonyt!

Gesztenyekrémleves, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

alaplé:

gesztenyekrémleves:

  • 0,2 kg natúr gesztenyemassza
  • 0,1 kg burgonya az alapléből
  • 0,2 kg zeller az alapléből
  • 0,6-1 l alaplé
  • 1-2 ek vaj
  • só, feketebors

levesbetét:

  • 0,1 kg lencse
  • 2 szál angolzeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek olívaolaj
  • fél citrom leve
  • törökmogyoró pirítva, ízlés szerint

Böröcz Zsófia tálal, Kép: László Márta
Böröcz Zsófia tálal, Kép: László Márta

Elkészítés, alaplé:

A zöldségeket meghámozzuk, egyforma, nagyobb darabokra vágjuk, majd annyi vízzel  tesszük fel  főni, ami éppen ellepi. Addig fűzzük, amíg egy intenzív ízű és színű levet kapunk. Főzés során pótoljuk a vizet. Semmiképpen ne sózzuk, mert a hosszú főzési folyamat alatt a só koncentrálódik, és utána nem fogunk tudni vele főzni.

leves:

A vaj kivételével minden hozzávalót egy turmixgépbe teszünk, és krémesre turmixoljuk. A folyadékot fokozatosan adjuk hozzá, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Az elkészült levest lábosba szűrjük. Tálalás előtt felmelegítjük, levesszük a tűzről, és 1-2 evőkanál vajjal krémesítjük.

levesbetét:

A lencsét enyhe, sós vízben ressre főzzük. Az angolzellert meghámozzuk, és a petrezselymet durvára vágjuk. Ha elkészült a lencse, leszűrjük, egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az angolzellert, a petrezselymet, az olívaolajat, ha szükséges, még egy kevés sót és egy fél citromnak a levét.

Tálalás:  

A lencsés keverékből egy keveset a tányér közepére halmozunk. Ráöntjük a levest, majd megszórjuk a pirított törökmogyoróval.

Halvány szalmasárga, kellemes illatú bor, a Twickel Szőlőbirtok 2017-es Liszt rajnai rizlingje illik legjobban hozzá. Ez a tartalmas, gazdag fehérbor könnyű, fehér húsú ételekhez, illetve tejszínes gyümölcsös desszertekhez is nagyon jól illik!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!