Facebook hozzászólás
574

Karfiolos rakott krumpli

Mint csaknem minden nyári étel a szezonális zöldségekkel még jobban megbolondítható. A lerakásnál egy sor zöldpaprika és paradicsom mennyei ízei csak gazdagítják az ételt. De elbírja ez az étel a sárgarépát, fehérrépát is. Variáljunk! 

Karfiol-burgonya rakottas cserépedényben sütve
Elkészítési idő: 75 perc
Energiatartalom: 1 adag: 710 kcal
A recept forrása: Apetito étterem

Hozzávalók 4 személyre:

– 1 fej karfiol
– 80 dkg burgonya
– 6 db tojás
– 2 dl tejföl
– 20 dkg sonka
– 10 dkg ementáli sajt
– 5 dkg vaj
– ízlés szerint őrölt bors
– 2 evőkanál zsemlemorzsa
– ízlés szerint só

(Ügyeljünk arra, hogy a tejföl jó minőségű, sűrű és zsíros legyen. Aki teheti, használjon házit, bármilyen cserépben sült ételt is készít. Tartalmasabb és ízesebb lesz tőle az étel.)
 A karfiolt külső leveleitől megtisztítom, a hibás részeit kivágom, majd forrásban lévő vízben előfőzöm. (Ügyeljünk arra, hogy ne puhuljon túl, mert még éri hőhatás a későbbiekben.) A vízből kivéve lecsepegtetem, kis rózsáira szedem. Közben egy másik edényben a burgonyát héjában megfőzöm, kihűtöm,karikára vágom. A tojásokból négyet szintén keményre főzök, megpucolom és felkarikázom. A sonkát, ami lehet enyhén füstölt is, apró kockákra vagdalom.

A megmaradt, nyers egész tojásokat felverem, összekeverem a tejföllel, és beleteszem a felolvasztott,
de nem forró vajat. Sóval, frissen őrölt feketeborssal fűszerezem. A cserépedényt kikenem hideg vajjal,
megszórom zsemlemorzsával. Először a rózsáira szedett karfiollal beterítem a cserépedény alját, majd megszórom az apróra vágott sonkával, meghintem a lereszelt sajttal, végül meglocsolom a tejfölös-tojásos keverékkel. A tojáskarikákkal befedem, majd erre is sonka, sajt és tejfölös tojás kerül. Végül a karikára vágott burgonyával takarom le a rakottast, és ráöntöma megmaradt tejfölös tojást. Megszórom sajttal, és sütőben lassú tűzön, 180 fokon (gázsütő 5. fokozat) kb. 40 perc alatt pirosra sütöm.
www.videkize.hu

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!