Facebook hozzászólás
949

Különleges kenyér receptek

A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.

 Azt gondolná a kissé tájékozatlan városi háziasszony, hogy kenyeret csak kemencében lehet, szabad sütni. De csupán a kenyérsütés kedvéért ilyet építeni? Ám esetleg egy kandalló…

De hát ki hallott olyat, hogy kandallóban kenyeret sütni? Nos, erre is van megoldás, bár lehet, hogy nem "klasszikus" kandalló lesz a végeredmény. A kandalló nyitott tűztere fölé beépíthető egy zárt, ahol aztán nemcsak kenyér sülhet, hanem hús vagy akár alma is. Egy ilyen épített csoda nem is annyira drága, mint attól sokan tartanak. Az árak 100 ezer forint alatt kezdődnek. Persze a kemenceépítésnél jóval pénzkímélőbb, ha kenyérsütő gépet vásárolunk. E könnyen kezelhető készülékeket – közel tízféle márka kapható – már 20-50 ezer forintos áron kínálják. A többnyire hasonló programú, elektromos "minikemencék" 400-1000 grammos, különféle formájú, alapanyagú kenyerek, cipók sütésére alkalmasak világos, közepes és sötét színbeállítású fokozatban.

A kenyérsütő masinák a kelt tészták keverését, dagasztását is megkönnyítik, s akár még azok is kedvet kaphatnak pizza, bukta, kalács és más egyebek elkészítéséhez – amelyek aztán a hagyományos sütőben nyerik el végső formájukat -, akik korábban nem mertek ilyenbe belevágni, vagy akiket elriasztott az időigényes munka.

A gépek használata egyszerű: csak bele kell tenni a kiválasztott receptnek megfelelő hozzávalókat, kenyér esetén lisztet, vizet, kovászt vagy élesztőt – esetleg magvakat, némi zsiradékot -, az adott kenyérfajtának megfelelő arányban, a gép pedig a program szerint kikeveri, megkeleszti és kenyérfajtától függően 2-4 óra alatt készre süti.

Az egyéb tészták elkészítéséhez persze lehet még szükség cukorra, tojásra, tejfölre, egyebekre, a gép ezeket is készségesen fogadja, kikeveri, majd a megfelelő hőmérsékleten pihenteti.

Mielőtt hozzálátnánk

a kenyérsütéshez, választhatunk: magunk adagoljuk a recepthez a különféle hozzávalókat, vagy – mert ilyen is van – a boltokban készen kapható kenyéralap-keveréket használunk, amely a liszten kívül már megfelelő arányban tartalmaz kovászport és más anyagokat (például aszkorbinsavat, lecitint). Ez utóbbi esetben nem kell mondjuk attól tartani, hogy a magunk készítette kovász nem lesz az igazi, vagy hogy a nem pontosan adagolt hozzávalók miatt nem sikerül a kenyér.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!