Facebook hozzászólás
949

Különleges kenyér receptek

A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.

Elkészítése: a liszteket, zabpelyhet tálba tesszük, hozzáadjuk az 1 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt és a többi vizet. Géppel 5 percig keverjük, majd langyos helyen letakarva 30 percig a duplájára kelesztjük. A tésztából rudat sodrunk, ezt egyforma darabokra vágjuk, amelyeket gömbölyűre formálunk. A tetejüket megkenjük tejszínnel kevert tojássárgájával, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben közepes tűzön 20-25 percig sütjük.

Gépesítve

Mazsolás kalács (kb.90 dkg)

Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál só, 2 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 8 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 2,5 dl tej, egy marék mazsola.

Sütőprogram: kalácsprogramon, világosra süssük. A mazsolát az első pihentetés után adjuk hozzá. Előre programozva készíteni a romlandó anyagok miatt nem lehet.

Rozskenyér tönköllyel (75 dkg)

Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű rozs- és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 3 dl víz.

Sütőprogram: teljes kiőrlésű (Vollkorn).

Szilágyi Eta

Konyha és Fürdő Piac 2004/1





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!