Facebook hozzászólás
350

Mákos, banános és rántott palacsinta

Süthetünk édeset és sósat, vastagot és vékonyat, csőben sültet és rakottat. Készíthetünk amerikait, franciát és magyarosat – a palacsintából. Most 3 különlegesen finomat ajánlunk.

MÁKOS PALACSINTA VANÍLIAÖNTETTEL

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 35 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dl szódavíz, csipet só;
a töltelékhez: 30 dkg mák, 2,5 dl víz, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor;
az öntethez: 4 dl tej, 4 tojássárgája, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 15 dkg cukor, 1 vaníliarúd.

Elkészítése: a tészta hozzávalóiból palacsintákat sütünk. A töltelékhez a vízből és a cukorból szirupot készítünk, majd belekeverjük a többi alapanyagot is. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. A vaníliaöntethez a hozzávalókat habverővel simára keverjük, majd forrásban lévő víz fölé állítjuk (a víz ne érje az üst alját!). Sűrűsödésig kevergetjük. A palacsintákat megkenjük a mákkrémmel, majd feltekerjük. 3 cm-es darabokra vágjuk, melyeket felállítgatunk a tányérokon. A vaníliaöntetet köré öntve kínáljuk.


BANÁNOS-KRÉMES PALACSINTA

Hozzávalók a palacsintához: 3 dl tej, 3 tojás, só, 15 dkg liszt, 1 ek. olaj;
a töltelékhez: 1 citrom, 1/2 rúd vanília, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 6 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1/2 dl rum, 2 nagyobb banán;
az öntethez: 1 tojás, 3 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tej.

Elkészítése: bekeverjük a palacsintatésztát, lefedjük, és fél órát pihentetjük.
A citrom sárga héjából lehántunk 2-3 vékony csíkot, a levét kinyomjuk. A vaníliarúdból kikaparjuk a pépet, majd a citromhéjjal és a vaníliatokkal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleszitáljuk a pudingport, apránként hozzászűrjük a citromos-vaníliás tejet, majd vízfürdőbe állítjuk, és folyamatosan keverve besűrítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot
A palacsintatésztába keverjük az olajat, és 8-10 palacsintát sütünk. A banánokat felkarikázzuk, és megöntözzük citromlével. A palacsintákat megkenjük a krémmel, megszórjuk a banánkarikákkal, szorosan feltekerjük, és félbevágjuk. Kissé egymásnak döntve-állítgatva, vágott felükkel fölfelé egy 24-26 cm átmérőjű, kivajazott sütőtálba rakosgatjuk.
Az öntethez simára keverjük a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. A palacsinták tetejére locsoljuk, majd a 220 fokon, középső bordamagasságon 25-30 percig, aranysárgára sütjük.
Tálalás előtt 5-10 percig pihentetjük, megszórjuk porcukorral, és melegen tálaljuk. Eperrel, meggy- vagy őszibarackbefőttel is finom!


RÁNTOTT PALACSINTA

Hozzávalók: 20 dkg gépsonka, 7 tojás, 25 dkg csiperkegomba, 7 db csemegeuborka, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. tejföl, 20 dkg majonéz, citromlé, liszt, prézli, só, bors, oregánó, olaj.

Elkészítése: 3 tojásból, lisztből és vízből tésztát keverünk, és palacsintákat sütünk belőle. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a felkockázott gépsonkát. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, 1 tojást, 2 evőkanál prézlit és az oregánót. Sózzuk, borsozzuk. Megtöltjük a palacsintákat, és – mint a töltött káposztát – felcsavarjuk. Lisztbe, a maradék felvert tojásba, majd prézlibe forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Felaprítjuk a csemegeuborkát, belekeverjük a majonézbe, citromlével ízesítjük. Az olajtól lecsepegtetett palacsintákat ezzel a mártással körítve tálaljuk.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!