Mindenki másként csinálja-Lecsók
A szakácskönyvekben hiába is keresnénk a valódi receptjét, mert igazán nincs is. Mindenki másként csinálja, fantáziája szerint szabadon, beleadva apait-anyait, amúgy „hadd menjen minden” – a lecsóba.
Elkészítés: A hagymát kis kockákra, a paprikát szeletekre, majd kockákra vágjuk. a paradicsomot pár percre forró vízbe dobjuk, majd kihalásszuk, így könnyen lejön a héja (amit boldogan le is húzunk), majd nyolcadoljuk. a padlizsánt sütőben minden oldalon picit átsütünk, neki így jön le könnyen a héja, meghámozzuk, daraboljuk, sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Lemossuk. A hagymát üvegesre pirítjuk kevés olajon, majd beledobáljuk a paprikát és a padlizsánt, kicsit azt is odapirongatjuk, jöhet a paradicsom, és kevergetve főzni kezdjük. jöhetnek a fűszerek, és addig főzzük, míg jól szét nem főtt minden (igazából úgy jó, ha nem totálpépes, hanem még lehet látni a zöldséghatárokat).
Lecsós burgonya
Hozzávalók: 40 dkg füstölt húsos sonka, fél dl olaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,1 ek fűszerpaprika, 80 dkg burgonya, só, őrölt bors, 4 zöldpaprika, 4 paradicsom.
Elkészítés: A sonkát csíkokra vágjuk, a forró olajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pár percig tovább pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk fűszerpaprikával. Összekeverjük, hozzáadjuk a cikkekre darabolt burgonyát, és annyi vizet öntünk rá, hogy háromnegyedig ellepje. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva közepes tűzön kicsit előfőzzük. Beletesszük a szeletelt zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, összekeverjük, és fedő nélkül, lassú tűzön készre főzzük. Ha elkészült, paradicsommal, és zöldpaprikával díszítjük.
Jó étvágyat és "lecs(ó)lkodást!"
(Receptek wikibooks.org nyomán)
Hozzászólás zárolva.