Facebook hozzászólás
280

Paradicsomos rakott padlizsán

Miért ezt ajánljuk? Mert ez az egytálétel egyszerre friss és laktató, ráadásul a padlizsán meg a paradicsom külön-külön is nagyon egészséges, együtt pedig nagyon-nagyon.

Paradicsomos rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 nagyobb padlizsán, 4 nagyobb paradicsom, 15 deka Madrigál sajt, 1 deci olívaolaj, bazsalikom, póréhagyma, fehérbor, só, bors.

Elkészítése: az ujjnyi vastagra vágott padlizsánszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd zsiradékmentesen mindkét oldalukon megsütjük. Ugyanígy teszünk 2 paradicsommal. A másik kettőt egy percre forrásban lévő vízbe tesszük, a héját lehúzzuk, a húsából bazsalikomos mártást készítünk a következőképpen: olívaolajon póréhagymát pirítunk, hozzáadjuk a paradicsomot és a friss bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, pici fehérborral meglocsoljuk, majd öt perc főzés után turmixoljuk. A padlizsánszeleteket kiolajozott tepsibe tesszük, majd rájuk a sült paradicsomkarikákat, erre a fűszeres paradicsomszószt, a tetejére pedig a reszelt Madrigál sajtot. 180 Celsius-fokon 20-25 percig sütjük.

Miért ezt ajánljuk?
Mert ez az egytálétel egyszerre friss és laktató, ráadásul a padlizsán meg a paradicsom külön-külön is nagyon egészséges, együtt pedig nagyon-nagyon.

Kezdjük a paradicsommal, amely nyersen, főzve, sütve, mindenhogyan finom és egészséges, sőt mondhatjuk, hogy a zöldségek között talán a legtöbbet adja a szervezet számára. A paradicsom erősíti az immunrendszert, a keringést, ezáltal segít megelőzni az infarktust, az agyvérzést. Szép színét a rendkívül hatékony antioxidáns likopinnak köszönheti, ez a festékanyag épp e tulajdonsága miatt csökkeni a rák kockázatát. A paradicsomban lévő niacin hangulatjavító, segíti a sejtek anyagcseréjét. Számos vitamin is található benne, ezek közül az E-vitamin az, amelynek komoly szerepe van a vérkeringési zavarok megelőzésében, akadályozza a véralvadást és a vérrögképződést, emellett csökkenti a vér zsírszintjét is és a veszélyes lerakódásokat az ér falán. Ezenkívül jelentős a C-, A-, B1-, B2-vitamin-tartalma is. A benne lévő kálium révén a paradicsom vérnyomáscsökkentő hatású is. A kötőszövetet erősítő cink a bőr fiatalon tartásában segít, az E-vitaminnal együtt.
A padlizsán is igen sokoldalú zöldségféle, és nem csak azért mert számos fogás készíthető belőle. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-, B1- és B2-vitamint, az ásványi anyagok közül vas, kalcium, kálium, nátrium, magnézium és foszfor található benne, ezenkívül némi fehérje és szénhidrát is. Úgy tartják, hogy a padlizsán emésztést fokozó és koleszterincsökkentő hatású, emellett vérképző és vízhajtó is, serkenti a máj és az epe működését, és bélgyulladás-gátló hatása is van. Fogyókúrázóknak külön ajánlott csekély energiaértéke miatt, és ugyanez áll a paradicsomra is.
– k –
Fotó: Fényes Gábor





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!